O przedszkolu

Nasze przedszkole jest jedyną placówką w Białymstoku, w której obok dzieci zdrowych znalazły miejsce 3 grupy dzieci specjalnej troski.

Istnieje od 1967 roku. Umieszczone jest na ulicy Podleśnej, na os. Mickiewicza w pobliżu Filharmonii. Usytuowanie w centrum miasta pozwala na dogodny dojazd. Parking znajduje się przed bramą wjazdową.

Położenie w sąsiedztwie parków: „Planty” i „Zwierzyniec” umożliwia częste spacery na świeżym powietrzu. Niewątpliwym atutem jest duży zielony plac z ekologicznym sprzętem terenowym.

Przedszkole funkcjonuje od poniedziałku do piątku w godzinach 6.30 – 17.30, oddziały dzieci niepełnosprawnych od poniedziałku do piątku w godzinach 6.30 – 17.00

Nasze sale są piękne i kolorowe, bogato wyposażone w zabawki i pomoce dydaktyczne stymulujące rozwój dziecka w każdym wieku. Posiadamy salę gimnastyczną, w której odbywają się różnorodne zajęcia ruchowe. W takich warunkach dzieci poznają nowych przyjaciół, uczą się samodzielności, współdziałania w grupie, a także obserwują otaczający je świat przyrody.

Nasza kadra jest doświadczonym i wykwalifikowanym gronem pedagogicznym. Doskonale rozumiemy potrzeby i problemy naszych wychowanków, wspieramy ich rozwój emocjonalny i intelektualny.

Jesteśmy w ciągłym kontakcie z rodzicami, którzy mają możliwość uczestniczenia w zajęciach otwartych, imprezach i wspólnych zabawach.

Ogólna liczba dzieci uczęszczających do przedszkola to: 163 dzieci pełnosprawnych (w wieku 3 – 5 lat) w tym 18 dzieci niepełnosprawnych ruchowo i intelektualnie (w wieku 3 – 8 lat) w trzech oddzielnych grupach.

Głównymi zadaniami naszego przedszkola są:

• opieka nad wszechstronnym, harmonijnym rozwojem dziecka przedszkolnego
  • koordynacja oddziaływań wychowawczych domu rodzinnego, przedszkola, środowiska rówieśniczego
  • tworzenie sytuacji umożliwiających rozwój wszystkich sfer osobowości
  • kształtowanie umiejętności współdziałania w grupie poprzez wspólną zabawę

Nasze dobre strony:

• rodzinna atmosfera
  • fachowa kadra pedagogiczna
  • interesująca oferta zajęć obowiązkowych i dodatkowych
  • bogata oferta współpracy przedszkola z rodzicami
  • dobre wyposażenie w sprzęt, zabawki, pomoce dydaktyczne
  • program ułatwiający spędzanie pierwszych chwil w przedszkolu dziecku i jego rodzicom
  • zdrowa, smaczna, domowa kuchnia

W naszym jadłospisie uwzględniamy również potrzeby dzieci bezmlecznych, stosując produkty zamienne.

W przedszkolu prowadzone są zajęcia dodatkowe:

• język angielski
  • rytmika
  • katecheza katolicka i prawosławna
  • gimnastyka korekcyjna
  • zajęcia logopedyczne
  • zajęcia Ruchu Rozwijającego W. Sherborne
  • zajęcia oswajające z wodą w brodziku rehabilitacyjnym
  • tańce

Nasze dzieci zdobywają liczne nagrody w konkursach plastycznych, muzycznych, recytatorskich, tanecznych.

Bierzemy też udział w akcjach charytatywnych: „Góra Grosza”, „Dzieci Dzieciom” na rzecz dzieci z Domu Małego Dziecka Nr 2 w Białymstoku, „Pełna Miska” dla zwierząt ze schroniska w Białymstoku, „O mały puchar recyklingu” zbiórka surowców wtórnych i innych.

Oferujemy:

• Imprezy i zabawy integracyjne na terenie placówki ( Mikołajki, Spotkania Wigilijne, Dzień Babci i Dziadka, Bal Karnawałowy, Dzień Wiosny, Dzień Dziecka, Marsz Tęczowe Przedszkolaki Kochają Zwierzaki z okazji Światowego Dnia Ochrony Zwierząt, Dzień Pluszowego Misia, Dzień Przyjaźni, Dzień Sportu itp.)
  • Festyny rodzinne
  • Przedstawienia teatralne i audycje muzyczne
  • Wycieczki, wyjścia do kina i teatru
  • Zajęcia otwarte dla rodziców
  • Spotkania adaptacyjne dla dzieci nowo przyjętych i ich rodziców
  • warsztaty dla rodziców

Przedszkole cieszy się dobrą opinią w środowisku, co na co dzień potwierdzają rodzice oraz szerokie zainteresowanie towarzyszące zapisom i rekrutacji. Dzieci bardzo lubią przedszkole; chętnie do niego przychodzą i z żalem opuszczają jego progi.

Zapraszamy!