Festiwal Bombki 2012

SPRAWOZDANIE Z WYNIKÓW I PRZEBIEGU AKCJI CHARYTATYWNEJ „FESTIWAL BOMBKI CHOINKOWEJ 2012″

Komitet do spraw                                                                     Białystok, dn. 24.01.2013r.
organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2012r.
z siedzibą w Przedszkolu Samorządowym Nr 12
„Tęczowe” w Białymstoku
ul. Podleśna 3a, 15-227 Białystok

Nr decyzji ORN.II.5311.47.2012 z dn. 05.12.2012r.

SPRAWOZDANIE CAŁOŚCIOWE Z PRZEBIEGU I WYNIKÓW
AKCJI CHARYTATYWNEJ NA RZECZ NIEPEŁNOSPRAWNYCH WYCHOWANKÓW PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO NR 12 „TĘCZOWE” w BIAŁYMSTOKU
POD HASŁEM „FESTIWAL BOMBKI CHOINKOWEJ” w  roku 2012.

Organizację „Festiwalu Bombki Choinkowej 2012” rozpoczęliśmy w listopadzie 2012r. Na zebraniu Rady Rodziców powołano Komitet do spraw organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2012r. z siedzibą w Białymstoku (ul. Podleśna 3a, 15-227 Białystok) i wystąpiono z wnioskiem do Prezydenta Miasta Białegostoku o pozwolenie na zbiórkę publiczną. Po jego uzyskaniu (Nr decyzji ORN.II.5311.47.2012 z dn. 05.12.2012r.) i dzięki uprzejmości dyrekcji Atrium Biała, zaangażowaniu właścicielki centrum zabaw dziecięcych „Planeta Urwisa”, oraz pomocy Agencji Artystycznej „Pro Arte”, Komitet zorganizował charytatywną aukcję świąteczną pod hasłem „Festiwal Bombki Choinkowej 2012” na rzecz niepełnosprawnych wychowanków przedszkola. Do akcji włączyło się wiele osób, którzy swoją postawą i zaangażowaniem sprawili, iż to przedsięwzięcie zyskało rozgłos w naszym mieście.

Bombki ozdabiały uznane osobistości ze świata polityki i estrady, aktorzy i dziennikarze znanych stacji telewizyjnych w całym kraju, sportowcy z klubów sportowych w Polsce, a także pracownicy i rodzice wychowanków naszego przedszkola.

Z ogromną pomocą przyszli ludzie z różnych instytucji i firm. I tak: Drukarnia cyfrowa „Fotto” nieodpłatnie wydrukowała plakaty, Atrium Biała oraz „Planeta Urwisa” oraz D.J. Szpila i D.J. Instynkt, TVP Białystok, Agencja Artystyczna „Pro Arte”, umożliwili i pomogli nam w organizacji naszej akcji charytatywnej i przeprowadzeniu licytacji.

Rodzice naszych wychowanków zorganizowali loterię fantową, pracownicy prowadzili kiermasz bombek oraz występy Tęczowych Przedszkolaków.

Wolontariusze z XI LO zajęli się kwestowaniem do puszek.

Imprezę uświetnili swoimi występami Słuchacze Studium Wokalnego „Szkoła Talentów” w Białymstoku, tancerze z Agencji Tańca „Szał” – finaliści „Got to Dance”.

Opiekę medialną nad naszą akcją objął portal internetowy Białystok Online oraz  TVP Białystok.

Całą imprezę prowadziła Pani Justyna Śliwowska – dziennikarka TVP Białystok oraz D.J. Instynkt.

Komitet do spraw organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2012r.na zorganizowanie akcji poniósł koszty – 776,95zł na:

-zakup części bombek i stojaki do ekspozycji bombek na kiermaszu – 283,57zł

-zakup materiałów do zdobienia bombek, podpisania i ozdobnego pakowania – 411,38zł

-opłatę skarbową z opłatą pocztową –  82,00zł

Koszty poniesione w celu organizacji akcji nie będą odliczone z uzyskanego dochodu.

Działania nasze miały na celu zebranie funduszy na zakup specjalistycznych mebli do sal dzieci niepełnosprawnych oraz sprzętu terenowego na plac zabaw przedszkola dostosowanego dla dzieci niepełnosprawnych.

Z całej akcji uzyskano za kwotę prawie 5.000 zł:

-Z licytacji bombek w Atrium „Biała” w dniu 15.12.2012r. uzyskano -  2010zł

-Z kiermaszu bombek w Atrium „Biała” w dniu 15.12.2012r. uzyskano – 1180zł

-Z loteria fantowej „każdy los wygrywa”, w  Atrium „Biała” w dniu 15.12.2012r. uzyskano – 1310zł.

-Z kwesty do puszek w Atrium „Biała” w dniu 15.12.2012r. uzyskano -  126zł

-Z loterii i sprzedaży bombek w przedszkolu uzyskano -  370zł

Bombki, które pozostały, zostaną włączone do następnej edycji akcji.

Całe środki pozyskane w czasie akcji zostaną przeznaczone na zakup specjalistycznych mebli dostosowanych do potrzeb dzieci niepełnosprawnych. i montaż sprzętu terenowego na plac zabaw przy przedszkolu. Zamówiliśmy już meble w firmach Pegaz, Novum i Nasza Szkoła oraz montaż elementów sprzętu terenowego wiosną, kiedy warunki atmosferyczne na to pozwolą, a brakującą część kosztów zobowiązujemy się pokryć ze środków własnych przedszkola.

Wszystkim tym osobom jeszcze raz z całego serca dziękujemy.

Joanna Laskowska – Dyrektor
Przedszkola Samorządowego Nr 12 „Tęczowe”w Białymstoku
Komitet do spraw organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2012r.