Festiwal Bombki 2011

SPRAWOZDANIE Z WYNIKÓW I PRZEBIEGU AKCJI CHARYTATYWNEJ „FESTIWAL BOMBKI CHOINKOWEJ 2011″…w formacie pdf

Komitet do spraw                                                                     Białystok, dn. 28.01.2012r.
organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2011r.
z siedzibą w Przedszkolu Samorządowym Nr 12
„Tęczowe” w Białymstoku
ul. Podleśna 3a, 15-227 Białystok

Nr decyzji ORN.II.5311.43.2011 z dn. 07.12..2011

SPRAWOZDANIE CAŁOŚCIOWE Z PRZEBIEGU I WYNIKÓW
AKCJI CHARYTATYWNEJ NA RZECZ NIEPEŁNOSPRAWNYCH WYCHOWANKÓW PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO NR 12 „TĘCZOWE” w BIAŁYMSTOKU
POD HASŁEM „FESTIWAL BOMBKI CHOINKOWEJ” w  roku 2011.

Organizację „Festiwalu Bombki Choinkowej 2011” rozpoczęliśmy w listopadzie. Na zebraniu Rady Rodziców powołano Komitet do spraw organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2011r. z siedzibą w Białymstoku (ul. Podleśna 3a, 15-27 Białystok) i wystąpiono z wnioskiem do Prezydenta Miasta Białegostoku o pozwolenie na zbiórkę publiczną. Po jego uzyskaniu (Nr decyzji ORN.II.5311.43.2011 z dn. 07.12.2011) i dzięki uprzejmości dyrekcji C.H. Alfa i pomocy Agencji Artystycznej „Pro Arte”, Komitet zorganizował charytatywną aukcję świąteczną pod hasłem „Festiwal Bombki Choinkowej na rzecz niepełnosprawnych wychowanków przedszkola.

Do akcji włączyło się wiele osób, którzy swoją postawą i zaangażowaniem sprawili, iż to przedsięwzięcie zyskało rozgłos w naszym mieście.

Bombki ozdabiały uznane osobistości ze świata polityki i estrady, aktorzy i dziennikarze znanych stacji telewizyjnych w całym kraju, sportowcy ze znanych klubów sportowych w Polsce, a także pracownicy naszego przedszkola.

Z ogromną pomocą przyszli ludzie z różnych instytucji i firm. I tak: Drukarnia Cyfrowa „Fotto” nieodpłatnie wydrukowała plakaty, Galeria „Alfa” oraz Agencja Artystyczna „Pro Arte”, umożliwiły nam zorganizowania naszej akcji charytatywnej i przeprowadzenie licytacji .

Dodatkową atrakcją w tym roku była loteria fantowa „każdy los wygrywa”, do której fanty otrzymaliśmy od sponsorów, np. Urzędu Marszałkowskiego, rodziców naszych przedszkolaków i innych. Pomysłodawcami loterii były mamy naszych przedszkolaków, bardzo zaangażowane w jaj organizację i prowadzenie.

Opiekę medialną nad całością pełnił portal internetowy Białystok OnLine oraz Polskie Radio Białystok, a także TVN24 i gazeta „Kurier Poranny”.

Działania nasze miały na celu zebranie funduszy na zakup sprzętu terenowego na plac zabaw, dla dzieci uczęszczających do naszego przedszkola dostosowanego dla dzieci niepełnosprawnych.

Bombki były licytowane w czasie imprezy Bożonarodzeniowej w białostockiej galerii handlowej „Alfa” w dniu 18.12..2011r. Zebrano wówczas kwotę 2007zł. Z loterii uzyskaliśmy 1800zł.

W czasie finału Festiwalu Bombki Choinkowej na scenie Galerii Alfa ze świątecznym programem występowały przedszkolaki z dwóch najstarszych grup Tęczowego Przedszkola, co przyciągnęło klientów Centrum Handlowego i wywołało zainteresowanie naszą akcją.

Ponadto naszą akcję charytatywną uświetnili swoim pięknym, profesjonalnym świątecznym występem Słuchacze Studium Wokalno Aktorskiego im. Czesława Niemena w Białymstoku, a także pokazy psów terapeutów z Fundacji Psi Uśmiech, pracujących na co dzień z dziećmi.

Otrzymaliśmy bombki przedstawicieli polityki i władz samorządowych: Prezydenta Białegostoku, Piękną bombkę otrzymaliśmy od pana Premiera Donalda Tuska, prof. Leszka Balcerowicza. Ponadto od dziennikarzy: TVP Białystok i TVN24, Polskiego Radia Białystok, prasy oraz portalu internetowego BialystokOnline. Znanych sportowców z białostockiego klubu Jagiellonia, boksera Dariusza Starskiego. Znanych i lubianych ludzi świata estrady i kultury, zespołu Zakopower, Katarzyny Nosowskiej, Agi Zarian, Katarzyny Skrzyneckiej, Pawła Małuszyńskiego, Wojciecha Wysockiego, Joanny Liszowskiej, Emilii Krakowskiej, Jana Pietrzaka, Piotra Cyrusa, Cezary Pazura,  aktorów Białostockiego Teatru Lalek, aktorów i Dyrektora Teatru Dramatycznego w Białymstoku – Piotra Dąbrowskiego. Ponadto Janusza Laskowskiego i Tancerzy Akademii tańca Szał i wielu innych. A także piękne bombki otrzymaliśmy od Kwiaciarni Mercedes. Swoje bombki przekazały nam zaprzyjaźnione placówki oświatowej jeszcze wiele innych postaci. Ponadto swój ogromny wkład miały również pracownicy Przedszkola Samorządowego Nr 12 „Tęczowe”, gdyż ozdobione różnymi technikami bombki cieszyły się również dużym powodzeniem.

Ogólnie w całej akcji uzyskano kwotę prawie 4 tysiące zł.

Bombki, które pozostały, zostaną włączone do następnej edycji akcji.

Komitet do spraw organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2011r.na zorganizowanie akcji poniósł koszty – 831,92 zł na:
- zakup bombek – 454,95zł
- zakup materiałów do wykonania, ozdabiania, podpisania i ozdobnego pakowania – 294,97zł
- opłatę skarbową z opłatą pocztową – 82,00zł

Całe środki pozyskane w czasie aukcji zostaną przeznaczone na zakup i montaż kosztownego sprzętu terenowego na plac zabaw w przedszkolu, dostosowanego do potrzeb i możliwości dzieci niepełnosprawnych.

Zamówiliśmy montaż takiego sprzętu wiosną, kiedy warunki atmosferyczne na to pozwolą, a brakującą część kosztów zobowiązujemy się pokryć ze środków własnych przedszkola.

Wszystkim tym osobom jeszcze raz z całego serca-  DZIĘKUJEMY.

Joanna Laskowska – Dyrektor
Przedszkola Samorządowego Nr 12 „Tęczowe”w Białymstoku
Komitet do spraw organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2011r.

Gorące podziękowania
wszystkim, którzy czynnie włączyli się
do akcji Festiwal Bombki Choinkowej 2011
pomagali w zdobywaniu unikalnych podpisów osób znanych, szanowanych i lubianych
na bombkach wystawionych na aukcji charytatywnej
i wspomogli nasze działania w kierunku wzbogacenia
w sprzęt terenowy i rehabilitacyjny
Przedszkola Samorządowego Nr 12 „Tęczowe”  w Białymstoku,
gdzie oprócz 155 dzieci  pełnosprawnych uczęszcza
16 dzieci niepełnosprawnych.

Szczególne podziękowania
Pani Anecie Gajko, Pani Agnieszce Brzozowskiej
i Pani Justynie Chorościan
Mamusiom naszych wychowanków,
które czynnie i z wielkim zaangażowaniem włączyły się
do uatrakcyjnienia Loterią Fantową
akcji Festiwal Bombki Choinkowej 2011

Dziękujemy wszystkim rodzicom,
którzy pomagali w zdobywaniu fantów na loterię
a także podpisów znanych osób, na bombkach na  naszą aukcji
a także dzieciom z grupy Troskliwe Misie I z grupy Biedroneczki
z Przedszkola Samorządowego Nr 12 „Tęczowe”  w Białymstoku, występującym C.H. Alfa dzięki którym ta akcja miała szczególnie radosny charakter
oraz wszystkim którzy licytując bombki i zakupując losy
wnieśli swój wkład dla dobra
naszych wszystkich Tęczowych Przedszkolaków.

Bardzo dziękujemy Słuchaczom i Dyrekcji
Policealnego Studium Wokalno-Aktorskie im. Czesława Niemena
w Białymstoku za piękny koncert
oraz Fundacji Psi Uśmiech za pokaz i zabawy z psami terapeutami