Festiwal Bombki 2010

Wzorem lat ubiegłych dyrektor Przedszkola Samorządowego Nr 12 ”Tęczowe” postanowiła zorganizować III edycję akcji świąteczną pod hasłem „Festiwal Bombki Choinkowej”. Na zebraniu Rady Rodziców powołano Komitet do spraw organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2010r. z siedzibą w Białymstoku (ul. Podleśna 3a, 15-27 Białystok) i wystąpiono z wnioskiem do Prezydenta Miasta Białegostoku o pozwolenie na zbiórkę publiczną. Po jego uzyskaniu (Nr decyzji Or.N.IV.5022-61/10 z dn. 16.12.2010) i dzięki uprzejmości dyrekcji C.H. Alfa i pomocy Agencji Artystycznej „Pro Arte”, Komitet zorganizował charytatywną aukcję świąteczną pod hasłem „Festiwal Bombki Choinkowej na rzecz niepełnosprawnych wychowanków przedszkola. Do akcji włączyło się wiele osób, którzy swoją postawą i zaangażowaniem sprawili, iż to przedsięwzięcie zyskało rozgłos w naszym mieście. Bombki ozdabiały uznane osobistości ze świata polityki i estrady, aktorzy i dziennikarze znanych stacji telewizyjnych w całym kraju, sportowcy ze znanych klubów sportowych w Polsce. Z ogromną pomocą przyszli ludzie z różnych instytucji i firm. I tak: Drukarnia cyfrowa „Fotto” nieodpłatnie wydrukowała plakaty, Galeria „Alfa” umożliwiła nam włączenie się do ich uroczystości świątecznych i przeprowadzenie licytacji. Opiekę medialną nad całością pełnił portal internetowy Białystok On- Line oraz Polskie Radio Białystok, a także gazeta „Kurier Poranny”.

Komitet do spraw organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2010r.na zorganizowanie akcji poniósł koszty – 499,95zł na:

- zakup części bombek – 286,25zł

- zakup kartonowych opakowań – 73,20zł

- zakup materiałów do podpisania i ozdobnego pakowania – 56,00zł

- opłatę skarbową z opłatą pocztową – 84,50zł

Działania nasze miały na celu zebranie funduszy na zakup sprzętu rehabilitacyjnego dla dzieci niepełnosprawnych uczęszczających do naszego przedszkola. Większość  bombek była licytowana w czasie imprezy Bożonarodzeniowej w Białostockiej Galerii „Alfa” w dniu 19.12..2010r. Zebrano wówczas kwotę 4.680zł. Najbardziej atrakcyjną i najdroższą bombką okazała się bombka podpisana przez Pana Prezydenta Bronisława Komorowskiego wraz z małżonką. Atrakcją aukcji były bombki podpisane przez piłkarzy Jagiellonii, a szczególnie piłka z podpisami całej kadry. Pozostałe bombki były sprzedawane w przedszkolu.

Ogólnie w całej akcji uzyskano za kwotę prawie 5 tysięcy zł.. Bombki, które pozostały, zostaną włączone do następnej edycji akcji.

Środki pozyskane w czasie aukcji zostały przeznaczone na zakup kosztownych urządzeń do rehabilitacji. Zakupiono już łóżko do masażu oraz program komputerowy do pracy logopedycznej z dziećmi, zamówiono platformę do integracji sensorycznej oraz trampolinę do ćwiczeń równoważnych na kwotę 3319,01zł.Pozostałe środki również spożytkujemy na inny także potrzebny sprzęt.

Otrzymaliśmy bombki przedstawicieli polityki i władz samorządowych: m.in. od pary Prezydenckiej RP Państwa Komorowskich i laureata Nagrody Nobla Lecha Wałęsy, Prezydentów Białegostoku, Wojewody, Marszałka Województwa, Podlaskiego Kuratora Oświaty, białostockich władz oświatowych Piękną bombkę otrzymaliśmy od pana Premiera Donalda Tuska. Ponadto od dziennikarzy: TVP Białystok, TVN i TVN24, radia, prasy oraz portali internetowych. Znanych sportowców z białostockiego klubu Jagiellonia, Krzysztofa Kiełpińskiego – mistrza świata w kickboxingu, Joanny Zapolskiej – mistrzyni świata fitness i Arkadiusza Leszczyńskich, Znanych i lubianych ludzi świata estrady i kultury, Kayah, Katarzyny Skrzyneckiej, Urszuli Dudziak, Mieczysława Szcześniaka, Anny Wyszkoni, Joanny Liszowskiej, Emilii Krakowskiej, Jana Pietrzaka, Jana Jakuba Należytego, Piotra Zelta, Tomasza Stańko, Emiliana Kamińskiego, Roberta Gonery, aktorów Teatru Polonia w Warszawie, Białostockiego Teatru Lalek, aktorów i Dyrektora Teatru Dramatycznego w Białymstoku – Piotra Dąbrowskiego. Ponadto Andrzeja Smolika, Janusza Laskowskiego, Dyrektora Opery i Filharmonii Podlaskiej – Marcina Nałęcz- Niesiołowskiego, Violety Bieleckiej – Dyrektora Akademii Muzycznej w Białymstoku oraz jej studentów, białostockich tancerzy Faire Play Crew (rówież uczestników You Can Dance), Tancerzy Akademii tańca Szał, uczestników programu Mam Talent, A także przedstawicieli firm kosmetycznych, sklepów, salonów piękności, czy projektanta mody – Wojciecha Bokłako de Bof. Swoje podpisy na bombkach złożyli również podlascy naukowcy i zaproszeni dyrektorzy zaprzyjaźnionych placówek oświatowych,  osoby z  zaprzyjaźnionych placówek i jeszcze wiele innych postaci. Ponadto swój wkład miały również pracownice przedszkola Samorządowego Nr 12 ”Tęczowe”, gdyż ozdobione techniką de cupage na warsztatach w przedszkolu bombki cieszyły się również dużym powodzeniem.

Wszystkim tym osobom jeszcze raz z całego serca dziękujemy.

Joanna Laskowska – Dyrektor

Przedszkola Samorządowego Nr 12 „Tęczowe” w Białymstoku

Komitet do spraw organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej 2010r.

Białystok,dn.21.01.2011r.