Festiwal Bombki 2009

FESTIWAL BOMBKI CHOINKOWEJ 2009r.

Wzorem 2008 roku nasze przedszkole wspólnie z Agencją Artystyczną „Pro Arte” zorganizowało akcję świąteczną pod hasłem „Festiwal Bombki Choinkowej”.

Do akcji włączyło się wiele osób, którzy swoją postawą i zaangażowaniem sprawili, iż to przedsięwzięcie zyskało ogromny rozgłos  w naszym mieście. Świąteczne bombki ozdabiały uznane osobistości ze świata polityki i estrady, aktorzy i dziennikarze znanych stacji telewizyjnych w całym kraju, sportowcy ze znanych klubów sportowych w Polsce. Duży wkład wnieśli rodzice „Tęczowych” przedszkolaków, zakupując bombki wykonane przez ich dzieci. Z ogromną pomocą przyszli ludzie z różnych instytucji i firm. I tak: Drukarnia cyfrowa „Fotto” nieodpłatnie wydrukowała plakaty i ulotki promujące imprezę, Firma „Jubilat” rozwiesiła te plakaty w całym mieście, Agencja Artystyczna „Pro Arte” wykonała spot reklamowy i obraz reklamy na bilbordy w centrum miasta, jak też czuwała nad całym przebiegiem imprezy, Galeria „Alfa” umożliwiła nam włączenie się do ich uroczystości świątecznych i przeprowadzenie licytacji. Opiekę medialną nad całością pełniła TVP Białystok, Białystok On- Line oraz Polskie Radio Białystok. Współpracowaliśmy z Radiem „Akadera”,  ze stacją telewizyjną TVN 24, oraz z gazetą „Kurier Poranny”.

Działania nasze miały na celu zebranie funduszy na zakup pomocy dydaktycznych do wspierania komunikacji alternatywnej dzieci niepełnosprawnych uczęszczających do naszego przedszkola. Większość  bombek była licytowana w czasie imprezy Bożonarodzeniowej w Białostockiej Galerii „Alfa” w dniu 20.12.2010r. Zebrano wówczas kwotę 4 tysięcy zł. Najbardziej atrakcyjną i najdroższą bombką okazała się bombka podpisana przez Pana Prezydenta Lecha Wałęsę. Pozostałe bombki były sprzedawane w przedszkolu.

Ogólnie w całej akcji uzyskano kwotę  ponad 5 tysięcy zł. Bombki, które pozostały, zostaną włączone do następnej edycji akcji.

Środki pozyskane w czasie aukcji zostały przeznaczone na zakup kosztownych urządzeń do komunikacji alternatywnej (dla dzieci niemówiących) oraz program komputerowy do obsługi tychże urządzeń, a także nowe foteliki dla dzieci nie siedzących samodzielnie.

Otrzymaliśmy bombki przedstawicieli polityki i władz samorządowych: m.in. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego i laureata Nagrody Nobla Lecha Wałęsy (sprzedana za rekordową kwotę – 1000 zł), ostatniego Prezydenta na uchodźctwie Ryszarda Kaczorowskiego, Prezydentów Białegostoku, Wojewody, Marszałka Województwa, Podlaskiego Kuratora Oświaty, białostockich władz oświatowych Zestaw pięknych bombek otrzymaliśmy od pana Premiera Donalda Tuska. Ponadto od dziennikarzy: TVP Białystok, TVN i TVN24, radia, prasy oraz portali internetowych. Znanych sportowców z białostockiego klubu Jagiellonia i Żubry, a także m.in., Krzysztofa Kiełpińskiego – mistrza świata w kickboxingu, Joanny Zapolskiej – mistrzyni świata fitness i Arkadiusza Leszczyńskich, Waldemara Nol – mistrza Europy i Świata w kulturystyce. Znanych i lubianych ludzi świata estrady i kultury, Kayah, Katarzyny Skrzyneckiej, Michała Bajora, Jacka Stachurskiego, Ireneusza Dudka, Tomasza Stańko, Krystyny Jandy, Pawła Małuszyńskiego, Ewy Kasprzyk, Emiliana Kamińskiego, Roberta Gonery, Jacka Kawalca, aktorów Teatru Polonia w Warszawie, Białostockiego Teatru Lalek, aktorów i Dyrektora Teatru Dramatycznego w Białymstoku – Piotra Dąbrowskiego. Ponadto Andrzeja Smolika, Kasy Chorych, Janusza Laskowskiego, Krzysztofa Pendereckiego, Dyrektora Opery i Filharmonii Podlaskiej – Marcina Nałęcz- Niesiołowskiego, Violety Bieleckiej – Dyrektora Akademii Muzycznej w Białymstoku oraz jej studentów, białostockich tancerzy Faire Play Crew (rówież uczestników You Can Dance), Kruka i Blachy – finalistów programu Mam Talent, A także przedstawicieli firm kosmetycznych, sklepów, salonów piękności, czy właścicieli ośrodków turystycznych, Doroty Zawadzkiej – Superniani, projektanta mody – Wojciecha Bokłako de Bof. Swoje podpisy na bombkach złożyli również podlascy naukowcy i zaproszeni dyrektorzy zaprzyjaźnionych placówek oświatowych,  osoby z  zaprzyjaźnionych placówek i jeszcze wiele innych postaci.

Wszystkim tym osobom jeszcze raz z całego serca  dziękujemy.