Festiwal Bombki 2008

Nasze przedszkole liczące 177 dzieci, jest jedyną placówką w Białymstoku, w której obok dzieci zdrowych znalazły miejsce 3 grupy dzieci specjalnej troski. Wyjątkowość naszego przedszkola polega na tym, iż dzieci z niepełnosprawnością ruchową i intelektualną, które trafiają do nas nie znajdą miejsca w innych placówkach integracyjnych, gdyż uniemożliwia to stopień ich niepełnosprawności. Dzieci te wymagają szczególnej troski, profesjonalnej opieki, terapii i rehabilitacji. Do tego potrzebny jest m.in. specjalistyczny sprzęt.

W 2008 roku z inicjatywy rodziców dzieci pełnosprawnych i agencji Pro Arte, oraz uprzejmości dyrekcji Centrum Handlowego Alfa Białystok, podjęliśmy się zorganizowania akcji na rzecz naszych niepełnosprawnych wychowanków, pod nazwą FESTIWAL BOMBKI CHOINKOWEJ. Rozdawaliśmy bombki do ozdobienia i podpisania znanym osobistościom z kraju i Białegostoku, które na dużej imprezie świątecznej w C.H. Alfa 20 grudnia zostały wystawione pod licytację.

Otrzymaliśmy bombki przedstawicieli polityki i władz samorządowych: Prezydenta i laureata Nagrody Nobla Lecha Wałęsy (sprzedana za rekordową kwotę – 400 zł), Prezydentów Białegostoku, Wojewody, Podlaskiego Kuratora Oświaty, władz oświatowych, dziennikarzy: TVP Białystok, radia, prasy oraz portali internetowych. Znanych sportowców m.in. Grzegorza Lato, Mariusza Pudzianowskiego, Joanny Zapolskiej – mistrzyni świata fitness. Znanych i lubianych ludzi świata estrady i kultury, Kayah, Ewy Szykulskiej, aktorów Teatru Dramatycznego i Teatru Lalek w Białymstoku (Krzysztofa Dziermy, Andrzeja Beja- Zaborskiego, Andrzeja Dolińskiego – odtwórców głównych ról w filmach z serii „U Pana Boga …”. Ponadto Marcina Nałęcz- Niesiołowskiego, Jarosława Tioskowa – lidera Kasy Chorych, Janusza Laskowskiego, Violety Bieleckiej – Dyrektora Akademii Muzycznej w Białymstoku oraz jej studentów, białostockich tancerzy Faire Play Crew (rówież uczestników You Can Dance), C.H. Alfa, jej projektanta, Roberta Sowy- szefa kuchni Hotelu Sobieski w Warszawie, którego książka i gotowanie na żywo były atrakcją festynu świątecznego Alfy, ojca Konkola i proboszcza parafii Św. Ojca Pio, Dziennikarzy TVP Białystok, radia i portalu Białystok Online, a także naszych przedszkolaków oraz osób z zaprzyjaźnionych placówek.

Za uzbierane pieniądze (ok. 4 tysięcy) kupiliśmy profesjonalny i niezbędny sprzęt rehabilitacyjny, zabawki i sprzęt gimnastyczny dla naszych wychowanków.

Wszystkim tym osobom jeszcze raz z całego serca dziękujemy.

Dyrektor Tęczowego Przedszkola

Joanna Sławomira Laskowska