„RODZICE – DZIECIOM”-CZYLI INSCENIZACJA „RZEPKI” Z OKAZJI 4 URODZIN „MYSZEK”

Ahoj Przyjaciele „Myszkowych” piratów! Ponownie witamy, by dokończyć naszą urodzinową opowieść. Jak pamiętacie, po zgodnym podzieleniu się skarbami, dostaliśmy informację, że to jeszcze nie koniec poszukiwań, a co za nimi idzie – niespodzianek. Zakamarkami przedszkolnych labiryntów, zgodnie ze wskazanymi znakami dowędrowaliśmy na Tajemniczą Wyspę. Jak duże  było nasze zdziwienie, kiedy okazało się, że …..nie ma tam żadnego skarbu. Poczuliśmy się troszkę zawiedzeni, zwłaszcza, że oczekiwania i wyobrażenia o największym skarbie były mega duże. Ponoć uprzedzili nas inni piraci i zabrali skarb.

Cóż: -„Bum cyk cyk, rata rata, taki to już los pirata…” – smętnie powtarzaliśmy wracając do swojej sali. Otwieramy drzwi….i cóż widzimy ! Ogromny pirat stoi w progu, coś zaczyna pokrzykiwać, ale…milknie i sprawia wrażenie  mocno przestraszonego na widok tak licznej gromady piratów i piratek –  rzecz jasna. Nie z nami te numery! Szybko zapominamy o stracie największego skarbu i ruszamy na pomoc, bo dobrzy z nas piraci i każdemu chętnie pomagamy. Zaleciliśmy wypicie mikstury na odwagę i …tadam! Zadziałało! Piratowi powrócił uśmiech i w końcu przemówił normalnym głosem, zapraszając nas na przedstawienie.

Gong, muzyka – jak w prawdziwym teatrze. Rozpoczyna się przedstawienie.

Ups! – teraz to nasze miny były dziwne, kiedy zza kurtyny zaczęli wychodzić, wybiegać, ba nawet wyjeżdżać na deskorolce …nasi Rodzice. Najpierw Dziadek – ogrodnik wspaniały pewnym szedł krokiem, za nim babcia – tancereczka szwarna. Potem bardzo wysportowany wnusio i milusi piesek Mruczek. Była też kicia na zabawę zawsze gotowa i kurka złotopiórka skrzydełkami w takt muzyki trzepocząca . Była i gąska, niekoniecznie gęsiego chodzić lubiąca i bocian długonogi, pewnie po łące kroczący. Nie zabrakło również żabki przepięknej urody no i kawki piruety jeden za drugim nad łączką kręcącej. A po cóż Gospodarze i pół podwórka do ogródka się zbiegli? Aby dorodną Rzepkę – jędrną, krzepką, nad wyraz smakowitą i zawadiacką wyciągnąć i schrupać na zdrowie.

Jak w prawdziwej bajce, wszystko dobrze się skończyło. Mali Piraci odnaleźli swój Największy Skarb, którym było fenomenalne przedstawienie przygotowane przez Rodziców z Teatru „Mychy”. Owacjami na stojąco wyraziliśmy swój zachwyt nad teatralnym kunsztem. Podziękowaniom nie było końca. Dziękowaliśmy sobie nawzajem i każdy każdemu, bo takie przedsięwzięcia nie zdarzają się często. Wymagają odwagi, zaangażowania, czasu, ale chyba przed wszystkim chęci sprawiania radości dzieciom. To bardzo budujące, że mamy w tym codziennym zabieganiu ochotę na wyjście poza sztywne ramy rytmu dnia.

Dopełnieniem atrakcji, którymi obdarować można by było dzieci przez tydzień było wspólne odśpiewanie specjalnie na tę uroczystość ułożonej piosenki, zdmuchnięcie świeczek, rozdanie upominków i oczywiście „piracki poczęstunek”.

Tym dniem żyjemy do dziś. Zagościł na dobre w naszych serduchach i na zawsze w nich pozostanie.

Drodzy Artyści z Teatru „Mychy”

Z ogromną wdzięcznością kierujemy do was słowa podziękowania i uznania za Waszą interpretację wiersza J. Tuwima pt. „Rzepka”.

W pełnym tego słowa znaczeniu była to wisienka na torcie zwieńczająca dzień pełen dobrej zabawy i niespodzianek. Wiele odsłon miał ten wiersz, ale takiej jeszcze nie było.

Jesteśmy pod wrażeniem Państwa zaangażowania, kreatywności, aktorskich zdolności, ale przede wszystkim chęci sprawienia radości dzieciom. Dzięki waszej pasji i poczuciu humoru, dostarczyliście „małym piratom”, (o dużych nie wspomnę) moc niezapomnianych wrażeń i pozytywnych emocji.

Chylimy czoło przed Panią Reżyser Agnieszką – Rzepką wspaniałą, która sprawowała opiekę artystyczną nad całym przedsięwzięciem oraz była inicjatorem założenia Teatru „Mychy”.

Gratulujemy pomysłu, a Aktorom, którzy do teatru wstąpili – odwagi i dziecięcej fantazji.

Wszystkim Artystom życzymy radości z tworzenia kolejnych spektakli.

Następna Gala Oskarowa należy do Was. Tak trzymać!

Kłaniamy się nisko i najpiękniej jak potrafimy mówimy

DZIĘKUJEMY – Myszkowe Piratki i Piraci