Zajęcia otwarte w grupie Słoneczka I „Budzimy jesień”

Dzień 15 października 2019 roku w grupie Słoneczka I był dniem szczególnie wyjątkowym, ponieważ na zajęciach gościliśmy naszych rodziców. Spotkanie  umożliwiło rodzicom obserwację ciekawych formy i metod pracy z dziećmi w przedszkolu oraz dostarczyło możliwości współdziałania, wzmacniało więzi z dziećmi.

Pierwsza część spotkania: „Poranny Krąg”, czyli stymulacja polisensoryczna wg pór roku, budowało poczucie bezpieczeństwa poprzez znane dzieciom bodźce zmysłowe płynące ze świata przyrody oraz rytualizacje czynności.

W drugiej części próbowaliśmy obudzić panią jesień grając głośno na instrumentach perkusyjnych. Jesień usłyszała nasze wołanie i przybyła do nas z koszem pełnym darów i ciekawych zabaw. Wspólnie stworzyliśmy pracę plastyczno-sensoryczną „Jesienne drzewo”, wybraliśmy się na jesienną przejażdżkę na kocykach i bawiliśmy się z wiatrem. Zwieńczeniem spotkania po trudach zdobytych doświadczeń był relaksacyjny „Jesienny  masażyk” w ramionach rodziców i małe „co nie co” w postaci „baryłki miodu” na chłody jesiennej pogody.

Bardzo dziękujemy rodzicom za pięknie i aktywnie spędzony wspólny czas – to dla nas – dzieci – najwspanialszy prezent !