W muzeum rzeźby – Słoneczka z wizytą u sąsiadów.

Gdy za oknem ponuro i chłodno, nie ma mowy o długich spacerach. Miło jest mieć wtedy sąsiadów, których można odwiedzić. Zwłaszcza, kiedy za murem przedszkola znajduje się muzeum.

Czwartkowe, deszczowe przedpołudnie Słoneczka spędziły w Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego. Sygmatyczna pani przewodnik opowiedziała o rzeźbach i panu Alfonsie Karnym. Co ważne dla naszych dzieci większości eksponatów można było dotykać. Na koniec wizyty przedszkolaki pobawiły się gliną.

Ta masa plastyczna daje wiele korzyści. Przede wszystkim stymuluje układ nerwowy, doskonali koordynację wzrokowo ‒ ruchową, ćwiczy koncentrację uwagi, rozwija sprawność manualną. A dzieci kochają glinę za to, że: sprawia autentyczną frajdę, jest materiałem niezwykle plastycznym, a zatem wdzięcznym szczególnie dla rąk Małego Artysty, można z niej wyczarować i zabrać do domu wspaniałe zwierzaki, zabawki, czy ozdoby.