„W KRAINACH PANI JESIENI” – kilka wspomnień z zajęcia otwartego u „Myszek”

Złota, czerwona, żółta, brązowa … – pani Jesień mieni się mnóstwem kolorów. Szum drzew, szelest wirujących liści, szemranie padającego deszczu, kasztanowe „hopsanki” – pani Jesień to wielka orkiestra, której dyrygentem na zmianę jest ona lub wietrzyk. Raz promykiem słońca muśnie policzek śpiącego misia, innym razem kropla deszczu spadnie na czubek nosa wiewióreczki… . Ot taka wesoła z niej dziewczyna, która tańczy wśród babiego lata, a jej długie włosy fruwają tu i tam. Pojawi się w lesie – sypnie grzybami, pojawi się w parku – zaprosi jeżyka do zabawy z listkami, zajrzy do sadu – schrupie rumiane jabłuszko, a w ogrodzie zbierze warzywa, aby zimą poczuć ich zapach w sałatce. I wiecie co? Taka właśnie pani Jesień zawitała do Mysiej Gromadki na zajęcie. Nie było jej widać, co to to nie. Ale wszyscy czuli jej obecność: rodzice, dzieci, miś Tuliś, który niewiele o niej wiedział i wiewiórka Ruda Kitka, która próbowała przekazać wszystkim jak najwięcej wiadomości.

Wśród kolorów jesieni dzieciaki – Myszaki razem z ociężałym misiem i sprytną wiewióreczką zwiedzały krainy pani Jesieni. Rodzice też uczestniczyli w tej wędrówce. Zmaganiom intelektualnym towarzyszyły zabawy muzyczno – ruchowe, które wyzwalały dużą porcję emocji i pochłaniały sporo energii. Zbieranie listków, taniec gruszek, jabłuszek i śliweczek, porządkowanie spiżarni Rudej Kitki czy też pomoc zapracowanemu ogrodnikowi Mikiemu – to tylko nieliczne z zadań przygotowanych do rozwiązania. Wiewiórka tłumaczyła, objaśniała – miś robił zaciekawioną minę, a i tak nic nie rozumiał. Aż na koniec – zrozumiał i tuż przed zaśnięciem wyrecytował wszystko, czego się nauczył. Ufff! Udało się! Dzieci wspólnie z Rudą Kitą zaśpiewały Tulisiowi piękne kołysanki. Zajęcie zakończyło się degustacją zdrowej „jabłkowo – marchewkowej” przekąski.

Mamy nadzieję, że poprzez zajęcie otworzyłyśmy Państwu małe drzwiczki do naszej krainy wiedzy i do tego, w jaki sposób przekazujemy ją dzieciom na co dzień. Dziękujemy za przyjęcie zaproszenia i wspaniałą zabawę.

Ruda Kitka i Tuliś