Spotkanie przedszkolaków z policjantami

Jesienne miesiące w przedszkolu zawsze obfitują w tematykę związaną z bezpieczeństwem. Dzieci lubią poznawać zasady ruchu drogowego, chętnie bawią się w przechodzenie przez ulicę, w policjantów i kierowców, poznają wierszyki i piosenki na ten temat, omawiają ilustracje pod kątem niebezpiecznych zachowań na drodze oraz wykonują prace plastyczne z sygnalizacją świetlną i znakami drogowymi na czele. Odbywają też wycieczki na skrzyżowanie, obserwują ruch uliczny i w praktyce ćwiczą zasady ruchu pieszego. Jednak największą atrakcją jest zawsze wizyta policjantów w przedszkolu. Tak było i w tym roku.

Spotkaliśmy się z dwójką sympatycznych policjantów: panią Izą i panem Marcinem. Wbrew temu, co o takich spotkaniach sądzą zazwyczaj dorośli, nasze było bezstresowe, oczekiwane i miłe. Na tę okazję niektóre dzieci włożyły odblaski, by podkreślić, że już zdążyły poznać ich niezwykle ważne właściwości. Przedszkolaki chętnie słuchały, czym zajmują się policjanci i obiecały nic a nic się ich nie bać. Dlatego bez stresu wykazywały się przed naszymi gośćmi wiedzą o sygnalizacji świetlnej, prawidłowym przechodzeniu przez ulicę i znakach drogowych, wykorzystując w tym celu nawet piosenki „na temat”.  Dzieci dowiedziały się, wielu ciekawych rzeczy: dlaczego po drogach mogą poruszać się tylko pod opieką dorosłych,  dlaczego trzeba zapinać pasy w samochodzie, zakładać kask na rowerowe wycieczki i korzystać z odblasków. Omówiliśmy też obrazki, na których dzieci bawiły się bezpiecznie i niebezpiecznie. Po tych poważnych tematach, przedszkolaki czekała wielka frajda – przymierzanie policyjnych czapek. Nie do wiary, że każdemu było w nich do twarzy!

Po zajęciach w salach, przedszkolaki spotkały się z policjantami na przedszkolnym parkingu, by z bliska obejrzeć zaparkowany tam radiowóz, posłuchać jakimi sygnałami dysponuje i posiedzieć za jego kierownicą.

Przed dziećmi jeszcze długa droga uczenia się, jak być bezpiecznym przedszkolakiem, ale z pewnością każdy dzień w Tęczowym, będzie je do tego przybliżał.