„MYSZKI” – MALI PATRIOCI

Przedszkole to przede wszystkim miejsce beztroskiej  zabawy, radości i dziecięcej kreatywności.

To również miejsce, w którym adekwatnie do grupy wiekowej, dzieci poznają swój kraj. Listopad jest miesiącem,  w którym zapisała się jedna z najważniejszych dat w historii naszej Ojczyzny – to Dzień Odzyskania Niepodległości, o którym my dorośli, pamiętamy do dziś.

Dzięki temu najmłodsze pokolenie może czerpać od nas tę wiedzę. Dzieci małymi kroczkami, posiłkując się opowieściami dziadków, rodziców i nauczycieli, wprowadzane są w dzieje historii naszej Ojczyzny. Na chwilę obecną może jeszcze nie wiele z tych opowieści rozumieją. Z chęcią jednak słuchają opowieści związanych z historią symboli narodowych.

Z prawdziwą przyjemnością wykonywały kotyliony oraz wybrały się na jedną z dłuższych pieszych wycieczek – pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego. Były z siebie bardzo dumne podczas zakupu kwiatów w kwiaciarni, które złożyły pod pomnikiem. Postawiły również znicz przyniesiony przez Tymka. Ten mały gest pozwolił dzieciom poczuć , że robią coś ważnego. Ten gest był pierwszym krokiem postawianym w rozdziale – „Mali Patrioci”.