Misiaki w przedszkolnej kuchni

Po tym, jak pani kucharka Ania gościła na „owocowych zajęciach” u Troskliwych Misiów i opowiedziała im o kulinarnym królestwie Tęczowego, czyli o przedszkolnej kuchni, Misiaki bardzo chciały poznać to tajemnicze miejsce. Niedawno skorzystaliśmy z zaproszenia pani Ani i udaliśmy się w miejsce, gdzie przygotowywane są przedszkolne posiłki. Poznaliśmy tam drugą panią kucharkę, również panią Anię. Dzieci dowiedziały się też, że na co dzień w kuchni szefuje pani Basia, która akurat była nieobecna.

Po zaznajomieniu się z personelem, rozpoczęliśmy zwiedzanie. Kuchnia i jej wyposażenie okazało się inne niż w domu. Tu patelnie, garnki, chochle i tłuczki były w rozmiarze XXL, a przybory kuchenne występowały w zwiększonej ilości. Była wprawdzie kuchenka gazowa, jaką dzieci znały z domu, ale już ogromna patelnia, czy piec z wieloma poziomami, wzbudziły niemałe zdziwienie. Tak jak zlewozmywak przypominający wannę, czy gigantycznych wprost rozmiarów mikser. Do tego na blacie pyszniły się misy i miseczki ze składnikami potrzebnymi do przygotowania obiadowego menu. Z kuchni przeszliśmy do tak zwanej „obieralni”, gdzie przygotowuje się warzywa i owoce do dalszej obróbki. Zainteresowanie Misiaków wzbudziła znajdująca się tam waga oraz worki, których zawartość pozwolono nam sprawdzić. Odwiedziliśmy też magazyn żywnościowy, który przypominał osiedlowy sklepik. Dzieci mogły zobaczyć tam pokaźnych rozmiarów zamrażarkę, wypełnioną różnymi kulinarnymi skarbami.

Wycieczka do przedszkolnej kuchni zakończyła się obietnicą Misiaków, że bez grymaszenia będą zjadać przygotowane przez panie kucharki potrawy i chętnie próbować nowych smaków. Niektóre Troskliwe Misie dotrzymały słowa od razu, a inne potrzebują jeszcze kolejnych kroków w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Takim krokiem był z pewnością ciekawy i smaczny tydzień „warzywny”, który nastąpił po „owocowym”, ale o tym już w następnym odcinku.

Drogie Panie Kuchareczki! Dziękujemy Wam za pokazanie Misiakom, jak działa przedszkolna kuchnia oraz możliwość zwiedzenia przynależących do niej pomieszczeń. Jesteśmy wdzięczne za czas poświęcony dzieciom i przepraszamy za wprowadzenie lekkiego zamieszania w to uporządkowane miejsce.

Misiowe panie