Żabki witają jesień

Podczas tygodnia „Idzie jesień …przez las i park” witaliśmy tę barwną porę roku. Rozpoznawaliśmy, nazywaliśmy i segregowaliśmy zbierane i przyniesione przez dzieci skarby Pani Jesieni. W ten sposób w naszej sali powstał kącik przyrodniczy, do którego Żabki chętnie zaglądały obserwując i badając dotykiem różnokształtne kasztany,dojrzałe  żołędzie, kolorowe liście, szyszki pochodzące z różnych drzew iglastych, owoce jarzębiny.

Jesienne dary pomogły nam też w nauce na pamięć wiersza „Przybywa jesień”, bo pojawiły się w nim. Samodzielnie tworzyliśmy grzyby wydzieranki, ćwicząc sprawność małych rączek rwąc i przyklejając skrawki papieru. Nie mogło oczywiście zabraknąć aktywności na powietrzu, tym bardziej, że pogoda temu sprzyjała. Dzieci zbierały kasztany na przedszkolnym placu zabaw, a w trakcie spaceru alejami parku Planty podziwiały ostatni kwitnące jeszcze kwiaty, zmieniające kolor drzewa i bardzo szybko wspólnie zapełniły torbę przysmakami dla dzików. Na pewno jeszcze wiele jesiennych zabaw przed  nami.