„WITAJCIE W JEŻYKOWEJ GROMADCE”- ZAJĘCIE ADAPTACYJNE W GR.”JEŻYKÓW”

28 sierpnia nowo przyjęte dzieci z grupy „Jeżyków” pierwszy raz przekroczyły próg przedszkola, aby uczestniczyć w zajęciu adaptacyjnym przygotowującym do nowego wydarzenia w ich życiu- edukacji przedszkolnej. W jeżykowej sali czekały na świeżo upieczone przedszkolaki ich uśmiechnięte wychowawczynie wraz z grupowymi maskotkami- Buniem i Bunią.

Na początku spotkania dzieci miały możliwość zapoznania się z salą poprzez swobodną zabawę przedszkolnymi zabawkami. Dziewczynki zainteresowały się najbardziej kącikiem kuchennym, gdzie przygotowywały pyszne dania, a chłopcy – parkingami z autami. Następnie przyszedł czas na zabawę z Paniami i grupowymi maskotkami podczas której:

• poznaliśmy się wzajemnie,
  • potańczyliśmy przy muzyce,
  • poznaliśmy wierszyk o jeżyku z wykorzystaniem gazety,
  • zapoznaliśmy się z leżaczkiem, na którym można odpocząć, a nawet zdrzemnąć się, jeśli ktoś ma ochotę;).

Jednak największą furorę zrobiła zabawa chustą animacyjną, której towarzyszyły okrzyki radości i podekscytowania.

Jeżyki podczas zajęcia adaptacyjnego zapoznały się również z przedszkolną łazienką, gdzie zobaczyły, że zlewy i sedesy są dostosowane do ich wzrostu. Po udanej zabawie czekał na dzieci symboliczny poczęstunek.

Na pamiątkę pierwszego jeżykowego spotkania maluszki otrzymały medale za wspólną zabawę i kolorowankę z symbolem naszej grupy. Jeżykowe Panie na zakończenie zajęcia pokazały dzieciom przedszkolny plac zabaw, gdzie czekała na nie ostatnia atrakcja- bańki mydlane!

Serdecznie dziękujemy Jeżykowym Rodzinkom za wysoką frekwencje podczas zajęcia adaptacyjnego, aktywny w nim udział oraz bardzo miłą i sympatyczną atmosferę podczas spotkania

„Jeżykowe” Panie