Zajęcia otwarte w Słoneczkach I

Dnia 21 maj w grupie Słoneczka I odbyły się zajęcia otwarte z udziałem rodziców. W tym niezwykłym dniu rodzice mieli możliwość uczestniczyć w codziennych zajęciach Słoneczek: „Spotkaniu ranku”, kiedy to sprawdzamy obecność, układam plan dnia i określamy pogodę za oknem a także uczestniczymy w „Porannym kręgu”(stymulacji polisensorycznej)- metodzie oddziałującej na zmysły bodźcami zaczerpniętymi ze świata przyrody i aktualnej pory roku.

Głównym celem spotkania były warsztaty Sensoplastyka® z wykorzystaniem materiałów spożywczych: mąki, wody, mleka, barwników, aromatów, ziaren, które to posłużyły nam jako tworzywo do aktywności, eksperymentowania i nieskrepowanej ubiorem zabawy. Mieliśmy możliwość wykonania „lam lawowych” i obserwacji ciekawych zjawisk zachodzących w butelce, malować na mleku, odczuć niezwykłe właściwy „cieczy nienewtonowskiej”, mas plastycznych, ziarnistości- odbierać wszystkimi zmysłami otaczające nas materiały sensoplastyczne.

Z przygotowanych samodzielnie mas i ziaren stworzyliśmy zróżnicowany powierzchniowo, kolorowy i pachnący „Wiosenny dywan”.

Dziękujemy rodzicom za wspólnie spędzony czas w wyjątkowej, kreatywnej,

sensoplastycznej przestrzeni.