Festyn Rodzinny 2019

Na ten dzień czekamy cały rok, ponieważ integruje on nasze przedszkole z całymi rodzinami „tęczowych” przedszkolaków. Tak też było i w tym roku… 6 czerwca na terenie ogrodu przedszkolnego odbył się Festyn Rodzinny pod hasłem „Zabawa w wesołym miasteczku” prowadzony przez aktorów Teatru Co Nieco.

Podekscytowane przedszkolaków długo oczekiwaną imprezą rosło już od wczesnych godzin przedpołudniowych, kiedy to przez okna obserwowały jak panie stroją ogród przedszkolny upinając kolorowe wstążki, dekoracje i balony. I wreszcie nadeszła godzina 15.30 a plac zabaw wypełnił radosny gwar. Pani Dyrektor zainaugurowała festyn uroczystym powitaniem a następnie zachęciła do wspólnej zabawy. Dzieci wraz z opiekunami miały okazję uczestniczyć w wielu atrakcjach tego wyjątkowego rodzinnego spotkania. Pierwszą atrakcją było obejrzenie krótkiego teatrzyku, następnie aktorzy poprowadzili zabawy integracyjne, które pozwoliły nawiązać nowe znajomości i przyjaźnie a także wprowadziły pogodny nastrój zarówno wśród dzieci, jak i rodziców. Rozbawione przedszkolaki mogły również spróbować swoich sił w różnorodnych układach tanecznych, do których zaprosiła je Mobilna Szkoła Tańca Paaro. Kiedy już dzieciaki opadły troszkę z sił, mogły złapać oddech wędrując po placu i korzystając z przedszkolnego sprzętu terenowego, kącika urody, kącika baniek mydlanych lub kącika fotograficznego, gdzie przy pomocy dostępnych gadżetów można było zmienić swój wygląd i utrwalić go na zdjęciu. Jak co roku zgodnie z tradycją, na zebranych gości czekała również „Tęczowa kawiarenka” zachęcająca bigosem oraz bogatą ofertą najróżniejszych ciast truskawkowych pieczonych przez naszych niezastąpionych rodziców. Atrakcjami, które skradły serca dzieci były stoiska z watą cukrową oraz popcornem.

Późnym popołudniem usadowieni wygodnie w zielonym zaciszu naszego ogrodu rodzice odpoczywali od nadmiaru wrażeń z radością obserwując wymalowane, słodkie od waty cukrowej i szczęśliwe buzie swoich pociech, które bawiły się ciesząc z każdej chwili spędzonej w gronie najbliższych.

Dziękujemy wszystkim rodzicom oraz pracownikom przedszkola za ich trud i starania włożone w organizację tegorocznego Festynu Rodzinnego. Wierzymy, że za rok równie doskonale będziemy się razem bawić.