Sukces Hani z Troskliwych Misiów

Od kiedy Iza z Misiaków wyśpiewała Grand Prix w Wojewódzkim Konkursie Piosenki Autorskiej, apetyt na nagrody bardzo wzrósł w naszej grupie. Niejeden Misiak marzył o powtórzeniu sukcesu Izy. Misiowe panie musiały długo wyjaśniać dzieciom, że konkursowe zmagania rzadko kończą się takim spektakularnym zwycięstwem i że warto mieć inną motywację. Pojawiła się szansa, by sprawdzić, czy te wyjaśnienia padły na podatny grunt, bowiem przyjęliśmy zaproszenie do Wojewódzkiego Konkursu Recytatorskiego pod hasłem „Polska Poezja Dziecięca”. Do reprezentowania Tęczowego wytypowana została Hania Jaroszewicz z Troskliwych Misiaków. Nie był to wybór przypadkowy. Hania, nie dość, że mówi poprawnie pod względem artykulacyjnym, to potrafi recytować z właściwą intonacją i ekspresją, dodając do tego mimikę i gestykulację. Do recytacji wybrany został wiersz „Plusk do wody” B. Lewandowskiej, nad którym Hania pilnie pracowała najpierw w przedszkolu pod kierunkiem pań, a potem w domu, z rodzicami.

W dniu konkursu, w Niepublicznym Przedszkolu Dwujęzycznym Polsko- Angielskim im. Piotrusia Pana, które było organizatorem przedsięwzięcia, zebrała się prawie trzydziestoosobowa  grupa dzieci wraz z wspierającymi je osobami. Przedszkolaki miały zmierzyć się w dwóch kategoriach: 3,4- latki oraz 5,6- latki. Kiedy przyszła kolej na występ Hani, z uśmiechem, w towarzystwie pluszowej foki, stanęła ona na scenie i wspaniale wyrecytowała przygotowany wiersz. Wszyscy, którzy kibicowali dziewczynce byli z niej bardzo dumni, a szczególnie jej rodzice. Po przerwie okazało się, że tę recytację doceniło też jury konkursu, przyznając Hani I miejsce w kategorii starszych dzieci oraz uznając, że wystąpiła jak prawdziwa aktorka. Było to niewątpliwie ważne doświadczenie dla Hani, przeżyła wiele różnych emocji i ostatecznie zapracowała na swój ogromny sukces.

Przedłużeniem tej radości było spotkanie laureatki z Troskliwymi Misiami, kiedy miała możliwość opowiedzieć o konkursowych zmaganiach i pochwalić się swoim zwycięstwem. Misiaki mogły posłuchać nagrodzonej recytacji, pogratulować Hani sukcesu i otrzymać od niej autograf. Nasza laureatka pokazała klasę, nie zapomniała podziękować Misiakom za gratulacje oraz Gabrysi za pożyczenie pluszowej foki, która to odegrała ważną rolę w recytacji, wcielając się w rolę Obiboka z wiersza.

Haniu, gratulujemy Ci wspaniałego występu, Twojej pracowitości i entuzjazmu z jakim podeszłaś do tego trudnego zadania. Jesteśmy z Ciebie dumne, że z odwagą  poddałaś się ocenie innych i  byłaś gotowa przeżyć nie tylko sukces, lecz także niepowodzenie. Brawo!

Dziękujemy także Rodzicom Hani za ogromną pomoc w przygotowaniach do konkursu i gratulujemy tak utalentowanej córeczki :)

Misiowe panie