Spotkanie Jeżyków z panią pielęgniarką

Zapewne każde dziecko, np. przy okazji wizyty u lekarza, spotkało pielęgniarkę. Wiemy, że ubiera się ona w biały fartuch, robi zastrzyki oraz pomaga chorym dzieciom i dorosłym. Grupa „Jeżyków” miała okazję jeszcze lepiej poznać ten zawód podczas spotkania z ciocią Amelki- Panią Marzenką, która na co dzień pracuje jako pielęgniarka.

Pani Marzenka w bardzo ciekawy sposób opowiedziała nam, na czym polega jej praca, jaka jest trudna, a jednocześnie jak wiele radości jej przynosi. Pani pielęgniarka zaprezentowała dzieciom przedmioty potrzebne lekarzowi i pielęgniarce do codziennej pracy oraz wyjaśniła do czego służą. Przygotowała dzieciom również specjalne pytania sprawdzające stopień opanowania wiadomości.  Jeżyki poradziły sobie z nimi wyśmienicie! :) Kolejnym punktem spotkania była nauka prawidłowego bandażowania ran. Tu potrzebna była asystentka i z pomocą przyszła Amelka, przy pomocy której pani pielęgniarka zademonstrowała, w jaki sposób prawidłowo należy zaopatrywać rany. Następnie każde dziecko miało okazję wcielić się w osobę poszkodowaną, jak i udzielającą pomocy. Po wykonaniu zadania przyszedł czas na użycie dużego urządzenia, które pani Marzenka przyniosła ze sobą i które wzbudziło w dzieciach ogromne zainteresowanie. Była to waga ze wzrostomierzem. Pani pielęgniarka zmierzyła oraz zważyła każde dziecko, a następnie każdemu zmierzyła ciśnienie. Mieliśmy również okazję posłuchać bicia własnego serduszka przy użyciu stetoskopu- ależ to było bardzo ciekawe doświadczenie! Postanowiliśmy również odwrócić dotychczasowe role i zadbać o zdrówko „Jeżykowej” Pani Irenki. Uff! Na szczęście okazało się, że ma serce jak dzwon! Na zakończenie każde dziecko otrzymało od pani pielęgniarki pamiątkowy dyplom oraz długopis w formie strzykawki.

Bardzo dziękujemy Pani Marzence za profesjonalne przygotowanie oraz poświęcony czas a rodzicom Amelki za zorganizowanie naszego miłego spotkania.