Cyrk wita was! – Święto Misiowych Chłopaków

Po tym, jak dziewczynki obchodziły swoje święto we włoskim stylu, również chłopcy doczekali się swego ważnego dnia. Tym razem zrodził się pomysł, by Dzień Chłopaków u Misiów był zainspirowany tematyką cyrku. Do wspólnych obchodów, oczywiście, zaproszone zostały również dziewczynki. Misiowe panie, specjalnie z tej okazji, przygotowały dzieciom niespodziankę. Zaprosiły do przedszkola pana Jarka, trenera Polskiego Stowarzyszenia Pedagogów i Animatorów KLANZA, pedagoga i animatora kultury. Zgodził się on poprowadzić Troskliwym Misiom warsztaty oparte na pedagogice cyrku.

Na pana Jarka od rana, czekała kolorowa, podekscytowana gromadka, gotowa zgłębiać tajniki cyrkowych sztuczek. Zaczęliśmy od powitania i kilku  zręcznościowych ćwiczeń na rozgrzewkę. Następnie w ruch poszły zwiewne, szyfonowe chustki. Nasz gość pokazał dzieciom na jak wiele sposobów można je wykorzystywać, by ćwiczyć zręczność i refleks. Następnie przyszła pora, aby spróbować czegoś trudniejszego. Najpierw Misiaki zabrały się za żonglowanie dwiema chustkami i to ćwiczenie pochłonęło je bez reszty. Potem pan Jarek pokazał dzieciom „poiki” i zademonstrował w jaki sposób za pomocą ruchów nadgarstka kreślić nimi w powietrzu „ósemki” lub jeszcze trudniejsze wzory. Okazało się to trudną sztuką, tym większa była radość, gdy komuś się udało. W ramach odpoczynku dzieci obejrzały krótki pokaz żonglerki flagami oraz kręcenia cyrkowymi talerzykami, w  wykonaniu naszego gościa. Pozostałą część warsztatów Misiaki spędziły na wprawianiu się w puszczaniu w ruch talerzy i utrzymywaniu ich na kijkach. Na szczęście naczynia były plastikowe, więc można było bez strat podejmować kolejne próby. Chociaż takie zajęcia nigdy się dzieciom nie nudzą, trzeba było pożegnać się z naszym trenerem, który miał przed sobą kolejne obowiązki. Nie był to jednak powód do zmartwienia, bowiem po warsztatach na Troskliwe Misie czekały kolejne atrakcje.

Po powrocie do „Misiowego Zakątka” odbyły się oficjalne obchody Dnia Chłopaka. Były więc zabawne życzenia, wyjątkowe „Sto lat”, zagrane przez Gabrysię, prezenty własnoręcznie wykonane przez dziewczynki, piłeczki od rodziców wyciągnięte z kapelusza oraz pyszny deser. Wszyscy otrzymali też na pamiątkę „nosy klauna”, które od razu przymierzyli.  Po obiedzie rozpoczęła się druga część świętowania oparta na zabawie w cyrk. Misiaki zostały podzielone na cztery cyrkowe trupy. Miały za zadanie wybrać sobie nazwę, opracować program występu i zaprezentować się przed publicznością. Dostały też określony czas i różne przedmioty do wyboru. Występ każdej z trup cyrkowych był ciekawy i oryginalny, a inwencja i pomysłowość Misiaków zaskoczyła nawet Misiowe panie. Była to pełna emocji zabawa, godna kreatywnych dzieciaków.

Na koniec słówko o wielkiej wartości, jakie niesie ze sobą pedagogika cyrku. Dziecko wykonując te wszystkie zręcznościowe sztuczki i żonglując różnymi przyborami usprawnia swoją koordynację wzrokowo- ruchową, uaktywnia i synchronizuje obie półkule mózgowe, odstresowuje się i relaksuje, kształtuje wytrwałość w dążeniu do celu, rozwija swoją kreatywność oraz doświadcza radości i satysfakcji. Tak wiele dał naszym Misiakom ten dzień w cyrkowym stylu.

Bardzo dziękujemy Rodzicom Troskliwych Misiów za włączenie się w obchody tego Dnia i zakupienie chłopcom upominków, które zainspirują ich do dalszych, zręcznościowych treningów.

Dziękujemy też „Przyjaciołom Kubusia Puchatka” i Pani Kasi za użyczenie nam swojej przestronnej sali na nasze cyrkowe warsztaty.

Misiowe Panie