„MYSZKI” ZAPRASZAJĄ „ŻABKI” DO WSPÓLNEJ ZABAWY

„Myszki” i „Żabki” – obie nazwy brzmią sympatycznie, aczkolwiek tak naprawdę czy mają ze sobą coś wspólnego? Jedne kojarzą się z kolorem szarym, drugie zdecydowanie z zielenią. Te szare –są mięciutkie, te zielone – nieco mniej. Myszki – szybkie i zwinne, żabki – niedoścignione w swoich skokach i podwodnych akrobacjach. Wydawałoby się, że brakuje tu wspólnego mianownika. A jednak …….Cała „Tęczowa Rodzina” doskonale wie, że „Myszki” i „Żabki” to grupy do których chodzą najmłodsze dzieci. Wspólnym jest również fakt, że dzieci z tychże grup są już po uroczystym pasowaniu na przedszkolaka.

U „Żabek” ceremonia ta miała miejsce jesienią. „Myszki” zaś tego zaszczytu dostąpiły u progu wiosny. Czy jesień czy zima- różnicy tu większej nie ma. Najważniejsze, że wszyscy jesteśmy już prawdziwymi przedszkolakami, znającymi dobrze przedszkolny świat i zasady nim rządzące.

„Myszki” , które coraz chętniej wchodzą w kontakty z kolegami z innych grup z okazji swego święta zaprosiły do wspólnej zabawy cały „Żabkowy” team.

Każda z grup przygotowała kilka ulubionych hitów. Klasyka przeplatała się z nowoczesnymi rytmami dziecięcych przebojów. Bazą każdej z zabaw był naturalnie układ ruchowo-taneczny, za którym nie zawsze mogliśmy nadążyć. Było w związku z tym dużo spontaniczności, kreatywności, śmiechu i radości. Z każdym kwadransem nabieraliśmy większej odwagi. W krążących kółeczkach mieszały się „Mychy” z „Żabkami”. Nauczyliśmy gości naszego grupowego okrzyku, który jak się okazało idealnie pasował też do ich nazwy.

Była również „bitwa” na głosy, czyli radosne popiskiwanie przeplatające się z rechotaniem i kumkaniem w różnych tonacjach.

Pierwsze lody przełamane. Idzie wiosna, a wraz z nią nowe okazje na kolejne spotkania integracyjne. Wspólnie spędzony czas pozostawił w nas dużo pozytywnych emocji. Był okazją do nawiązania nowych kontaktów z rówieśnikami , ale przede wszystkim dał upust drzemiącym w dzieciach pokładom energii i dobrego humoru.

Za wspólną zabawę dziękują „Myszaki” – już prawdziwe przedszkolaki =) =)