„JAK ZOSTAĆ PRAWDZIWYM PRZEDSZKOLAKIEM?” – słów kilka o uroczystości „Pasowania na Przedszkolaka” w grupie „Myszek”

„Myszki – małe!

Myszki – dzielne!

Myszki – zawsze samodzielne!!!

Takimi oto słowami Dzieciaki – Myszaki w marcu złożyły przyrzeczenie przed panią dyrektor oraz rodzicami. I od tej chwili stały się częścią tęczowej społeczności przedszkola, w którym króluje śmiech i beztroska zabawa. Zanim jednak dostąpiły tego zaszczytu musiały się solidnie napracować , bowiem wspólnie ze swoimi paniami przygotowały piękny występ. Były więc tańce, piosenki, a i wierszy wybór wielki. Pomimo malutkiej tremy małe myszki stanęły na wysokości zadania i swoim występem udowodniły, że są godne tytułu „prawdziwego przedszkolaka”. Ale to nie wszystko. Pani dyrektor postanowiła zrobić dzieciom mały test z wiadomości o przedszkolu. No i padły pytania o ulicę, na której mieści się przedszkole, numer przedszkola i oczywiście nazwę. Cóż, na wszystkie zostały udzielone prawidłowe odpowiedzi, w związku z czym nadszedł długo wyczekiwany moment pasowania. Rozbrzmiały uroczyste fanfary, pani dyrektor wzięła do rąk magiczny czerwony ołówek, a Myszaki przygotowane na ten uroczysty moment równiutko wychodziły na środek sali by z powagą przyjąć tytuł „Prawdziwego Przedszkolaka”.

Po uroczystym pasowaniu, podziękowaniach i chwili na łyk wody, wspólnie z rodzicami ruszyliśmy do zabaw przy muzyce. Na parkiecie zabrzmiały dźwięki znanych i lubianych zabaw integracyjnych, w których dzieci razem z dorosłymi wesoło pląsały. Trochę zmęczeni usiedliśmy na krzesłach, aby wysłuchać życzeń zredagowanych przez rodziców specjalnie z okazji pasowania. „Wielu przyjaciół, zdrowia, radości, śmiechu, niezapomnianych wrażeń” – to najczęstsze życzenia skierowane do dzieci.

Aby uzupełnić braki energii w czasie gdy słuchaliśmy życzeń pojawiły się małe cukierkowe stoliczki ze słodkimi łakociami przygotowanymi specjalnie na tą okazję. W menu „Mysiej Kawiarenki” znalazły się: galaretka w „mysich” kolorach, bita śmietana, wafelki, jabłkowe soczki … i inne przysmaki. Co tu dużo mówić – wszystko prezentowało się elegancko. Rodzice również mogli uzupełnić utracone kalorie, bowiem podobnie jak dzieci, raczyli się słodkimi wypiekami oraz różnorodnymi napojami.

Jeszcze pamiątka z pasowania, czyli fotografia i śliczna torebeczka z prezencikiem – kubeczkiem specjalnie przygotowanym na tę okazję przez rodziców Natalki i imiennym woreczkiem z myszką na mini  – wycieczki. I uroczystość dobiegła końca. Tygodnie przygotowań, prób, szykowania dekoracji i dopinania wszystkich szczegółów – to wszystko to już historia, która zostanie na zawsze w pamięci. Teraz czas na realizację złożonych obietnic: samodzielnego zjadania zupki z talerzyka, zgodnej zabawy, stosowania zwrotów grzecznościowych … . Nasze Myszaki to już prawdziwe przedszkolaki!!!

Pragniemy złożyć serdeczne podziękowania

Paniom Dyrektor

za obecność na pasowaniu. Miło jest widzieć w Waszych oczach aprobatę dla naszych przedsięwzięć i pomysłów.

Drodzy Rodzice.

Słowa uznania kierujemy także w Państwa stronę. Dziękujemy za miłą i ciepłą atmosferę na uroczystości, za uśmiech, wspólną zabawę i piękne słowa płynące w naszym kierunku. Dziękujemy również za wsparcie finansowe, dzięki któremu uroczystość miała piękną zewnętrzną oprawę, a dzieci otrzymały pamiątkowe prezenciki.

MYSIE PANIE