Jeżyki uczą się udzielania pierwszej pomocy

Udzielanie pierwszej pomocy jest naszym obowiązkiem. Jednak bardzo często w sytuacjach zagrożenia nie wiemy jak się zachować i jak pomóc osobie, która potrzebuje tej pomocy. Boimy się lub nie posiadamy wystarczającej wiedzy i umiejętności. Dzieci jednak często nie posiadają oporów i nie odczuwają strachu, działają instynktownie. Z tego powodu należy już od najmłodszych lat instruować je, jak trzeba się zachować w różnych sytuacjach i co zrobić, gdy ktoś potrzebuje naszej pomocy.

W tym celu „Jeżyki” zaprosiły do swojej grupy Pana Daniela Borysa z Grupy Ratowniczej „Nadzieja”. Dzieci miały okazję wysłuchać informacji na temat zawodu ratownika, jak również sposobu udzielania pierwszej pomocy. Przedszkolaki uczyły sie w jaki sposób można komuś pomóc zanim przyjedzie pogotowie ratunkowe. Jak należy sprawdzać przytomność osoby poszkodowanej oraz w jaki sposób wzywać pomoc. Dzieci przypomniały numery telefonów ratunkowych oraz dowiedziały się w jaki sposób rozmawiać przez telefon z dyspozytorką ( trzeba się przedstawić, powiedzieć, ile ma się lat, powiedzieć, gdzie się znajduję, co się stało i dlaczego potrzebuję pomocy). Jeżyki obserwowały także to, w jaki sposób wykonuje się masaż serca, jak wyglądają oddechy ratownicze, a także jak ułożyć osobę poszkodowaną w pozycji bezpiecznej. Następnie każde dziecko pod okiem pana Daniela próbowało samo uciskać klatkę piersiową na fantomie. Ostatnim punktem spotkania była nauka bandażowania ran. Każde dziecko miało możliwość wczucia się w rolę osoby poszkodowanej, jak i udzielającej pomocy.

Panie Danielu bardzo dziękujemy za spotkanie!

To były ważne warsztaty. Uwrażliwiły one dzieci na potrzebę reagowania w sytuacjach zagrożenia i dostarczyły im wiedzy, dzięki której mogą uratować czyjeś życie.