„Zima biała do nas zawitała” – zajęcia edukacyjne Troskliwych Misiów w Książnicy Podlaskiej

Troskliwe Misie bardzo lubią odwiedziny w Książnicy Podlaskiej. Dla nich jest to miejsce pełne wspaniałych skarbów zamkniętych w książkach oraz źródło ogromnej wiedzy i ciekawych wiadomości.

Tym razem Pani Ela odkrywała przed Misiakami tajemnice białej pory roku – zimy.

Oczywiście na początku spotkania dzieci musiały wykazać się wiadomościami na temat zimy, ale potem mogły wyrażać swoje preferencje co do tej pory roku. Okazało się, że owszem wszyscy ją lubimy, ale tylko pod pewnymi warunkami.

Potem pani Ela odkrywała przed dziećmi świat, w którym zima króluje bardzo długo, a zwierzęta które tam mieszkają nie wyobrażają sobie bez niej życia. Spotkanie było przeplatane muzycznymi zimowymi zabawami, które wzbudzały wśród dzieci bardzo wiele radości. Kiedy umilkła muzyka nadszedł czas na książki. Tym razem Misiaki mogły samodzielnie (z przygotowanych przez panie pozycji) wybrać sobie takie książki, które im się spodobały lub w jakiś inny sposób przyciągnęły uwagę dzieci.

To była wielka przyjemność obserwować dzieci, które z dużym skupieniem i zainteresowaniem oglądały książki, wyszukując interesujące ich ciekawostki, pamiętając oczywiście o tym jak należy się z nimi obchodzić. A gdy nadszedł czas pożegnania, jak zwykle żałowaliśmy, że czas tak szybko minął………,

ale jak to dobrze, że niedługo pójdziemy tam znowu.