X Jubileuszowy Festiwal Bombki Choinkowej

Zwyczajem naszego przedszkola w czasie przedświątecznym stał się, organizowany, w tym roku już po raz X Jubileuszowy Festiwal Bombki Choinkowej. Akcja charytatywna na rzecz dzieci niepełnosprawnych odbyła się 15 grudnia w Centrum Handlowym „Atrium Biała”.

W ramach tegorocznego Festiwalu zorganizowano kiermasz pięknych, ręcznie zdobionych bombek i pierników, licytację bombek z autografami znanych osób: aktorów, muzyków, sportowców, polityków itp. oraz loterię fantową dla dzieci i dorosłych. Wśród wielu wylicytowanych bombek na uwagę zasługuje bombka oraz płyta z autografem znanego białostockiego muzyka Zenona Martyniuka, która uzyskała kwotę 230 zł dzięki hojności pań i rodziców z grupy Troskliwe Misie. Szczęśliwi właściciele tej bombki to właśnie dzieci z grupy Troskliwe Misie. Znacząca wartość 360 zł osiągnęła piłka z autografami piłkarzy Jagiellonii, zaś koszulka z autografem znanego polskiego koszykarza Marcina Gortata występującego w zespole Los Angeles Clippers jedynego Polaka w historii NBA  po zaciętej walce wylicytowana została za 710 złotych. Kiermasz bombek oraz loterię fantową kontynuowano w naszym przedszkolu na specjalnie przygotowanym stoisku. Na rzecz akcji rodzic wychowanka naszego przedszkola przekazał autorskie kalendarze z pięknymi widokami Podlasia.

Naszą akcję swoją obecnością uświetnili niezwykli goście. Mogliśmy zobaczyć widowiskowy i eteryczny występ tancerek tańca orientalnego- Feniks, pokaz specyficznego i unikatowego tańca na ziemi- breakdance tancerzy z Akademii Tańca „Szał”.

Na scenie nie mogło zabraknąć niezwykłych i wspaniałych artystów – naszych przedszkolaków. Grupa dzieci niepełnosprawnych „Słoneczka” wystąpiła w trzech utworach: zaprezentowała układu taneczne do utworu „Aniołek maleńki jak wróbelek” a także wzruszający układ z szarfami do utworu „Za kominem świerszczyk spał” oraz radosną instrumentację piosenki „Świeć gwiazdeczko” z repertuaru Arki Noego. Następnie na scenie zaprezentowali się pastuszkowie z gwiazdą w kolędzie pt. „Po kolędzie chodzimy” oraz białe anioły w tańcu do utworu „Hallelujah”- dzieci z grupy Troskliwe Misie. Dziewczynki z grupy Jeżyki przedstawiły taniec skrzydlatych aniołków, chłopcy zaś taniec reniferów do utworu Merry Christmas Everyone, wspólnie zaśpiewali kolędę „Świeć gwiazdeczko”. W ostatnim wejściu wystąpiła grupa Biedroneczek w ilustracji ruchowej piosenki „Dziewiąty reniferek”, tańcu z chusteczkami oraz instrumentacji.

Ostatecznie akcja charytatywna osiągnęła kwotę ponad 5 tysięcy złotych. W tym roku zebrane środki przeznaczone zostaną na wzbogacenie placu zabaw w sprzęt terenowy.

Dziękujemy serdecznie wszystkim darczyńcom, artystom za wielkie serce, rodzicom

za zaangażowanie i ogromne wsparcie naszej akcji podczas licytacji bombek.

Zapraszamy na chwilę wspomnień do galerii  ????https://bit.ly/2Lky738