„Świeć gwiazdeczko mała świeć, do Betlejem prowadź mnie….” – Wigilia w grupie Troskliwych Misiów

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Wszyscy z utęsknieniem na nie czekamy, a gdy nadejdą, wspólnie cieszymy się miłością, spokojem, wzajemnym obdarowywaniem i tajemnicą którą ze sobą niosą. Tegoroczne święta były wyjątkowe z jeszcze jednego powodu, otóż Misiaki zaprosiły swoich rodziców na wspólną Wigilię do przedszkola i przygotowały dla nich w świątecznym prezencie wspaniałe Jasełka.

W scenerii betlejemskiej stajenki, dzieci opowiedziały swoim rodzicom cudowną historię narodzenia małego Jezuska. Nie zabrakło więc na scenie Maryii i Józefa od których wszystko się zaczyna, troskliwych Pasterzy, czuwających Aniołków, strudzonych ale jakże szczęśliwych Trzech Króli, pełnych miłości w małych serduszkach Dzieci – Troskliwych Misiów oraz Heroda, Diabełka i Śmierci – postaci może i nieco groźnych, ale jakże autentycznych i niezwykle potrzebnych, by nieustająca walka dobra ze złem mogła trwać.

Kiedy miłość i dobro zatriumfowało, cieszyliśmy się wszyscy. Urzekła nas nie tylko opowieść, ale może przede wszystkim, gra Małych Aktorów. Misiaki wystąpiły wspaniale i z pewnością wzbudziły dumę w niejednym sercu, a także wzruszyły też nie jedną osobę.

Tak się dzieje kiedy dzieci dorastają i kochają to co robią, a tak właśnie było w przypadku przygotowywania Jasełek.

Po skończonym występie nadal pozostawaliśmy w klimacie rozdawania świątecznych prezentów i z ogromną radością, i przyjemnością wręczyliśmy naszemu gościowi z fundacji – Pani Ewelinie, kilka dużych toreb, pełnych prezentów dla dzieci będących pod opieka Białostockiego Hospicjum Fundacji „Pomóż Im”.

W ten oto wyjątkowy, świąteczny sposób zakończyliśmy akcję prowadzoną w naszej grupie ph. „Tęcza nad łóżeczkiem” A że wszyscy dobrze wiemy, że nie ma nic piękniejszego niż dobro dawane drugiemu człowiekowi, to i nasze samopoczucie było po tym spotkaniu cudowne. Tym bardziej, że czekały na nas jeszcze wspaniałe chwile spędzone razem. Gdy nadszedł czas na wspólne składanie sobie życzeń i dzielenie się opłatkiem, wtedy zrobiło się naprawdę rodzinnie. Dobre słowa i życzenia wszystkim dawały dużo radości, a Misiaki otrzymały od swoich rodziców wyjątkową lekcję życzliwości, szacunku dla innych, właściwego zachowania i przekonania, że każdy człowiek jest niezwykle ważny. Po emocjonalnych przeżyciach, nadszedł czas na wspólne biesiadowanie. Rodzice Troskliwych Misiów zadbali, aby nasz świąteczny stół był pełen smakowitych wigilijnych potraw, które kusiły zapachem i wyglądem, a jak się po chwili okazało także i wspaniałym smakiem. Wspólne biesiadowanie było też dobrą okazją do zacieśniania relacji i wymiany poglądów. Tym bardziej, że Jasełka były dużym przeżyciem zarówno dla aktorów jak też i widzów.

A że żadna wigilia nie może obyć się bez prezentów od Świętego Mikołaja i jego Pomocników, to pod koniec spotkania wszyscy zostali hojnie obdarowani. Rodzice dostali pierniczki wykonanie i ozdobione przez dzieci oraz strojne choineczki. Misiaki zaś, kolorowe notesiki i długopisy, a do sali kilka wielkich toreb z zabawkami.

Na koniec pożegnaliśmy się przy zapalonych zimnych ogniach i wspólnym śpiewie.

To było wspaniałe spotkanie i tylko żal, że już takie, ostatnie…..

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim Rodzicom za pomoc w przygotowaniu Jasełek. Dziękujemy Wam Kochani za przygotowanie kostiumów, za pomoc małym aktorom w opanowaniu tekstów i za przygotowanie wspaniałych świątecznych potraw.

Bez Was nasza grupowa Wigilia nie byłaby tak wspaniała, radosna i piękna.

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim Misiowym Rodzinkom za włącznie się do naszej, grupowej akcji charytatywnej ph. „Tęcza nad łóżeczkiem”. Dzięki Waszej szczodrości, zebraliśmy dużą ilość produktów, które z pewnością sprawią radość dzieciom z Białostockiego Hospicjum Fundacji „Pomóż Im”.

Serdecznie dziękujemy Pani Janinie – babci Leosia za uszycie stroju Śmierci. Dzięki Pani, nasza jasełkowa garderoba wzbogaciła się o nowy, jakże wspaniały strój.

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim Troskliwym Misiom za ogromne zaangażowanie i wspaniałą pracę włożoną w przygotowanie Jasełek dla rodziców i dla wszystkich przedszkolaków oraz pań. Dziękujemy również Misiakom za piękny występ podczas Festiwalu Bombki Choinkowej, a Wam Drodzy Rodzice za wspaniałą postawę podczas licznych licytacji oraz wsparcie finansowe festiwalu.