Pocztówka z Muzeum- czyli Jeżyki w Muzeum Podlaskim

Dziecko powinno poznawać nie tylko swoje najbliższe otoczenie, ale również to dalsze. W tym celu grupa „Jeżyków” wybiera się na coraz dłuższe wycieczki, których celem jest między innymi lepsze poznawanie naszego miasta. Odwiedzamy ciekawe zakłady pracy, punkty usługowe, a także podziwiamy zabytki. Tym razem Jeżyki udały się na wycieczkę do Muzeum Podlaskiego w Białymstoku.

Nasza wycieczka rozpoczęła się od pytania – „Co to jest muzeum?”. Niemal natychmiast padła trafna odpowiedź – „Muzeum to takie miejsce, gdzie się zbiera i ogląda stare rzeczy”. Po muzeum oprowadzała nas miła pani przewodniczka, która w bardzo ciekawy a jednocześnie przystępny dla przedszkolaków sposób, opowiadała o miejscu, w którym mieści się Muzeum Podlaskie- Ratuszu oraz eksponatach zgromadzonych w poszczególnych salach muzealnych. Jeżyki przechodziły z sali do sali oglądając obrazy składające się na wystawy stałe oraz czasowe. Następnie usiedliśmy na chwilę, by odpocząć a jednocześnie porozmawiać i przypomnieć sobie zasady, do których powinniśmy się dostosować przebywając w muzeach. Ostatnim punktem wycieczki było przejście do sali warsztatowej, w której czekały na nas kredki a także przygotowane już przez panią przewodniczkę szablony pocztówek. Zadaniem podsumowującym naszą wycieczkę  było zaprojektowanie pocztówek inspirowanych wizytą w muzeum.

Pobyt w Muzeum Podlaskim był okazją do bezpośredniego obcowania dzieci ze sztuką muzealną. Przeżycia i emocje, które towarzyszyły Jeżykom  podczas wycieczki na pewno wpłyną na trwałość zdobytej wiedzy.