Piernikowy zawrót głowy w Biedroneczkach

Świąteczny czas u Biedroneczek to bardzo pracowity czas: dekoracja sali, ubieranie choinki, wykonywanie świątecznych prezentów, pieczenie pierniczków oraz wigilia grupowa.

Dzieci bardzo lubią gdy zbliża się ten zimowy, magiczny czas, kiedy sala wzbogaca się o nastrojowy blask lampek, mnóstwo świątecznych ozdób a wszystkie dzieci czekają na ważnego gościa św. Mikołaja i marzą o prezentach jakie od niego dostaną.

W tym roku Biedroneczki stworzyły wyjątkowy nastrój poprzez pieczenia pierniczków. Odpowiednio ubrane w fartuszki i chusteczki na głowę przystąpiły do pracy. Aromat miodu i cynamonu unosił się w sali przez długi czas. Każdy wybierał sobie kształt wymarzonego pierniczka, dokładnie wycinał kształt z ciasta. W tle wybrzmiewały dźwięki świątecznych kolęd. Wspólnie układaliśmy pierniczki na piekarnikowej blaszce i zanosiliśmy je do przedszkolnej kuchni. Następnie przystąpiliśmy do ozdabiania naszych wypieków. Mamy nadzieję, że wszystkim będą tak smakować jak nam.

Nadszedł ten ważny i bardzo wyczekiwany moment dla wszystkich dzieci. Podczas wspólnego kolędowania nagle ktoś zapukał do drzwi naszej sali.  Dzieci wybiegły radośnie na korytarz, ale nikogo tam nie zastały.  Znalazły jednak znaki, które doprowadziły je do ogromnych worków z prezentami. Wiedziały już, że Mikołaj o nich nie zapomniał. Wciągnęły ogromne worki do sali i z uśmiechami na twarzach sprawdzały co dostały.

To był wspaniały czas pełen radości, wrażeń i niespodzianek. Biedroneczki z pewnością będą czekały na ten wyjątkowy dzień w przyszłym roku.