Jeżyki poznają kolorowy świat krawiectwa

W pewien piątkowy poranek, zaraz po śniadaniu do grupy „Jeżyków” zawitał wyjątkowy gość. Była to mama Natalki- Pani Dorotka, która jest krawcową. Okazało się, że nie przyszła ona sama, lecz w towarzystwie swojej maszyny do szycia- Marysi.

Marysia mieszka u Pani Dorotki już kilkanaście lat, lecz należy zaznaczyć, że choć nie jest młodziutka to nadal świetnie się spisuje i szyje doskonale. To na niej mama Natalki najbardziej lubi szyć, chociaż w swej pracowni ma jeszcze kilka innych, nowszych maszyn.

Ale do rzeczy… Pani Dorotka ma głowę pełną pomysłów i tym razem przyszła do naszej grupy, by wprowadzić nas w kolorowy świat krawiectwa. Na początek przedstawiła nam swoją maszynę, pokazała jej funkcje i podstawowe części składowe, wytłumaczyła, do czego służy pedał przy maszynie do szycia, jak należy zakładać nitki, na co należy uważać i jak obsługiwać maszynę, by nie skaleczyć się igłą. Następnie zaprezentowała nam przybory krawieckie, takie jak nitki, igły, tkaniny, nożyczki, centymetr krawiecki, a także okulary ochronne. Kiedy już teorię mieliśmy w malutkim paluszku, przyszedł czas na działanie! Na początek każde dziecko miało możliwość sprawdzić w praktyce, jak działa pedał. Następnie Pani Dorotka wytłumaczyła Jeżykom cel naszego spotkania. Każde dziecko wyjdzie dziś z tych zajęć z własnoręcznie zaprojektowaną i uszytą poduszką! Radości było co niemiara, więc wszyscy z zapałem zabrali się do pracy. Każdy Jeżyk dostał swój kawałek materiału, który musiał równiutko złożyć. Później po kolei podchodziliśmy i zszywaliśmy swoje poduszki, zostawiając niewielki otwór. Następnie usiedliśmy przy stolikach, by pięknie ozdobić je specjalnymi markerami do tkanin. Ach, co to była za zabawa! Bo przecież nic tak nie cieszy, jak możliwość stworzenia czegoś wyjątkowego i jedynego w swoim rodzaju. Każdy Jeżyk miał swój pomysł i stworzył swoją wymarzoną, niepowtarzalną poduszkę. Kolejnym krokiem było wypełnienie poduszeczek kulką silikonową. Na koniec musieliśmy już tylko zaszyć pozostawiony wcześniej otwór i gotowe!

Dziękujemy Pani Dorotko za przeprowadzenie ciekawych zajęć oraz wprowadzenie w tajniki krawiectwa. Jesteśmy pewni, że dzięki poduszeczkom, które wspólnie uszyliśmy, wszystkie nasze jeżykowe sny będą kolorowe i wspaniałe.