Jeżyki i Biedroneczki rozszyfrowują tajemnice Faraonów

Ferie zimowe to czas wyjazdów, odpoczynku i beztroskich zabaw. W tych dniach do przedszkola uczęszcza mniejsza grupa dzieci, w związku z tym grupa Jeżyków postanowiła połączyć się z grupą Biedroneczek i wspólnie skorzystać z oferty zaproponowanej przez Atrium „Biała”. Wybraliśmy się więc na wystawę interaktywną poświęconą Starożytnemu Egiptowi.

Do miasteczka prowadziła specjalna brama wejściowa. Po jej przekroczeniu wszyscy uczestnicy wystawy przebrali się w egipskie koszulki i tuniki, a także każdy otrzymał dzienniczek starożytnego archeologa, w którym miał zawarte zadania oraz miejsca na pieczątki potwierdzające wykonanie zadań na poszczególnych stanowiskach.

Pierwszym stanowiskiem była piramida, wewnątrz której obejrzeliśmy film o starożytnym Egipcie oraz etapach i sposobie budowania piramid. Następnie udaliśmy się do Grobowca Faraona, w którym znajdował się sarkofag. By dowiedzieć się, który z faraonów pochowany jest w tymże sarkofagu musieliśmy rozszyfrować naskalne hieroglify. Wzięliśmy więc lornetki w dłonie i przystąpiliśmy do rozwiązywania zagadki. Okazało się, że przed nami leży Tutanchamon! Tajemnica została rozwikłana, więc mogliśmy skierować się do kolejnego stanowiska- Piaskownicy Małego Archeologa. Tu dowiedzieliśmy się, że w piasku zakopane są rozbite kamienne płyty, na których znajdują się malowidła. Naszym zadaniem było odnalezienie ich, a następnie ułożenie elementów tak, by powstał obraz. Gdy udało nam się wykonać zadanie podążyliśmy do przedostatniej atrakcji- Pracowni Biżuterii Egipskiej, gdzie każdy przy użyciu przygotowanych szablonów, kredek i mazaków wykonał starożytne nakrycie głowy. Po skończonej pracy chętne dzieci mogły zrobić sobie zdjęcie z mumią królowej Nefretete. Ostatnim punktem naszej wycieczki po starożytnym miasteczku było odwiedzenie Tronu  Faraona, przy którym wszyscy zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcie.

Bardzo dziękujemy mamie Wiktorii- Pani Kasi za zorganizowanie tej jakże pouczającej podróży do antycznego miasteczka pełnego piramid, palm, ozdobnych waz i rzeźb. Dzięki Pani mogliśmy chociaż na chwilę poczuć się jak prawdziwi archeolodzy i poczuć radość z odkrywania tajemnic skrywanych w pradawnych znaleziskach.