I Ty możesz zostać Świętym Mikołajem- przedświąteczny czas w grupie Przyjaciół Kubusia Puchatka

Cytując tekst Arki Noego „I  ty możesz zostać Świętym Mikołajem. I tym co prezenty ludziom rozdaje. Ale najbardziej, ale najwięcej, ja czuję miłość i dobre serce. Cieszą się wszyscy, którzy dostają, a jeszcze bardziej Ci, którzy dają. Nie tylko w święta, nie tylko raz, przez cały rok, przez cały czas.”

Dzieci i rodzice z grupy Przyjaciół Kubusia Puchatka włączyli się w przedświąteczny czas w szereg akcji o charakterze charytatywnym. Wspólnie braliśmy udział w akcji „Łańcuch dobra” – akcji bicia rekordu długości łańcucha choinkowego z papieru dla dzieci z dystrofią mięśniową, podopiecznych Kliniki Rehabilitacji Dziecięcej UMB.

Jak co roku w grudniu  dzieci z naszego przedszkola  chętnie wrzucają do puszek pieniądze  na ogólnopolską akcję „Góra Grosza”. Fundusze z tej akcji wspierają dzieci z różnych form opieki zastępczej.

Działaliśmy również na lokalnym gruncie- przynosząc niepotrzebne ubrania, które zostały przekazane do Ogrzewalni Caritas Archidiecezji Białostockiej. W potrzebie znalazła się również rodzina z naszego przedszkola, która została poszkodowana w pożarze. Tutaj nasze serduszka też nie zostały zamknięte- chętnie podzieliliśmy się swoimi ubraniami oraz wsparliśmy ich najpotrzebniejszymi w tej chwili środkami. W ramach warsztatów plastycznych dzieci i  rodzice z naszej grupy ozdabiali ciasteczka na X Festiwal bombki choinkowej. Znalazły się też osoby chętne do wsparcia fantami naszej loterii fantowej, zakupu bombek i pierników oraz pomocy w transporcie rzeczy na aukcję do Atrium Biała. Pieniądze zebrane w tym roku zostaną wydane na zakup sprzętów na przedszkolny plac zabaw.

Dziękujemy serdecznie osobom, które włączyły się w wir naszych przedświątecznych akcji charytatywnych.

Kiedy już uczyniliśmy tyle dobra, byliśmy gotowi aby wśród nas zagościł Malutki Jezusek. Przyjęliśmy go serdecznie 14 grudnia na grupowym spotkaniu wigilijnym.