Gdy się Chrystus rodzi…- Misiaki zapraszają tęczową rodzinkę na Jasełka i wspólne kolędowanie

Święta Bożego Narodzenia wiążą się z wieloma pięknymi tradycjami i zwyczajami. Jednym z nich jest odgrywanie inscenizacji o przyjściu na świat Jezusa – zwanych Jasełkami, które na stałe wpisane są w kalendarium uroczystości w naszym przedszkolu. Nie inaczej było też w tym roku – 21 grudnia, kiedy to dzieci z grupy „Troskliwe Misie” zaprezentowały Jasełka dla całej społeczności przedszkolnej.

Mali aktorzy przedstawili wydarzenia sprzed ponad dwóch tysięcy lat, kiedy to w Betlejem narodziło się Boże Dzieciątko. Dzieci wcieliły się w role Maryi i Józefa, pasterzy, aniołów, trzech króli oraz dzieci przybywających złożyć pokłon Jezusowi narodzonemu  w ubogiej stajence. Przedstawienie było wyjątkowe a aktorzy we wspaniałych strojach prezentowali się doskonale. Po obejrzeniu inscenizacji w serdecznej atmosferze popłynęły wzajemne życzenia. Pani Dyrektor złożyła wszystkim pracownikom przedszkola oraz wychowankom życzenia spokojnych, rodzinnych i ciepłych Świąt. Ostatnim punktem przedświątecznego spotkania było wspólne kolędowanie, do którego zaprosiły nas Troskliwe Misie i ich Panie- Pani Iwonka i Pani Jola. Podeszliśmy bliżej stajenki i zgromadzeni wokół Jezusa, Maryi i Józefa zaśpiewaliśmy piękne polskie kolędy i pastorałki, do których przygrywała nam na gitarze pani Agnieszka, która prowadzi w naszym przedszkolu zajęcia z rytmiki. Ach, cóż to były za magiczne chwile!

Małym aktorom oraz ich Paniom  dziękujemy za stworzenie efektownego widowiska, a także wprowadzenie w świąteczny nastrój, pełen ciepła, radości i bliskości.