Zakochaj się w muzeum- Jeżyki poznają tajniki ludzkiego serca

25 października 2018 r. był dla „Jeżyków” dniem bardzo pouczającym. Wybraliśmy się bowiem do Muzeum Historii Medycyny i Farmacji na warsztaty pt. „Zakochaj się w muzeum”.

Wizytę rozpoczęliśmy od krótkiej pogadanki i dyskusji, podczas których znaleźliśmy odpowiedzi na pytania: „Jak działa ludzkie serce?”, „Czy serce kiedykolwiek odpoczywa?”, „Ile litrów krwi krąży w ciele człowieka?”, „Jaki lekarz zajmuje się leczeniem serca, a jaki je operuje?”, a także wiele innych. Po rozmowie z przewodnikiem przeszliśmy do laboratorium, w którym czekały już na nas materiały potrzebne do wykonania gipsowego odlewu serca. Od razu zabraliśmy się do pracy. Ostatnim punktem naszej wycieczki było zwiedzanie gabinetów znajdujących się w muzeum. W jednym z nich zatrzymaliśmy się na dłużej, by m.in. przy użyciu stetoskopu posłuchać bicia serca kolegi oraz nauczyć się sprawdzać puls.

To były bardzo ciekawe warsztaty, z których oprócz pamiątkowych gipsowych serduszek wynieśliśmy przede wszystkim ogrom wiedzy. Polecamy te zajęcia wszystkim przedszkolakom!