Wiwat Biało – Czerwona!

Narodowe Święto Niepodległości to dla Polaków jedno z najważniejszych świąt państwowych. 11 listopada 1918 roku spełnił się sen pokoleń Polaków – Państwo Polskie narodziło się na nowo. Po rozbiorach i 123 latach niewoli, rusyfikacji i germanizacji, po wielkich powstaniach – wolna Polska powróciła na mapę świata. Bieżący rok jest Rokiem Jubileuszu 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości. „Tęczowe” Przedszkole, które dba o rozwój uczuć patriotycznych dzieci do swojej Ojczyzny, również aktywnie włączyło się do celebrowania tak ważnego dla Polski wydarzenia.

9 listopada 2018 r. odbyła z tej okazji uroczystość ph. „Wiwat Biało- Czerwona”, którą zorganizowały Panie Iwonka Jurczak, Jola Zdanowska oraz Jola Żakiewicz wraz z grupą Troskliwych Misiów. Tego dnia, zgodnie z wcześniejszym podziałem, część przedszkolaków oraz pań przyszła ubrana w białe bluzeczki, a część w czerwone. Każda grupa miała podczas uroczystości dokładnie wyznaczone miejsce. Usadzenie to sprawiło, że tęczowa społeczność utworzyła dużą biało- czerwoną flagę.

Obchody rozpoczęliśmy od wysłuchania białostockiego hejnału, po którym hejnalista Adaś skierował do nas kilka słów. Następnie na scenę weszli mali aktorzy. Przedstawili oni pantomimę będącą ilustracją do historii „Jak Polska wolność odzyskała…”. Opowiadanie to w zrozumiały sposób zobrazowało nam trudny temat przebywania Polski pod zaborami oraz moment odzyskania przez nią niepodległości. Kolejnym punktem programu była nauka później wielokrotnie wykorzystywanego okrzyku: „I my, i wy, i oni, wszyscy biało- czerwoni!”. A skoro mowa o biało- czerwonej wspólnocie, nie mogliśmy nie wspomnieć o rodzinie, a także środowisku przedszkolnym. Mówiąc o tym pochyliliśmy się również nad tematem naszego miasta. Przypomnieliśmy sobie legendę powstania Białegostoku oraz jego głównych zabytków. Na scenie Misiowi soliści zaśpiewali piosenkę „Stolica Podlasia”, do której bawiły się wszystkie dzieciaki. Następnie wyruszyliśmy w podróż po Polsce. Na początek dokładnie przestudiowaliśmy mapę naszego kraju, nazywając i wskazując położenie gór, morza, rzek i głównych miast. Później przy muzyce „Pociągiem przez Polskę” bawiliśmy się przejeżdżając pod biało- czerwonymi mostami. Po zabawie przyszedł czas na małą powtórkę polskich symboli narodowych. Dokładnie obejrzeliśmy godło i flagę Polski, wspólnie recytowaliśmy najbardziej znany wszystkim dzieciakom wierszyk patriotyczny „Katechizm polskiego dziecka” autorstwa W. Bełzy, ilustrowaliśmy ruchem przy użyciu białej i czerwonej bibuły „Piosenkę Małego Patrioty”, a także obejrzeliśmy zachwycający układ ruchowy z wykorzystaniem białych i czerwonych wstęg do utworu „Jesteśmy Polką i Polakiem”.

Po występie Misiowego zespołu tanecznego nadszedł bardzo uroczysty moment. Głos zabrała Pani Dyrektor Joanna Sławomira Laskowska, która po krótkim wprowadzeniu zaprosiła nas do odśpiewania Hymnu Narodowego. Po wspólnym śpiewie przedstawiciele każdej z grup wypuścili z przedszkolnego tarasu białe i czerwone balony wraz z życzeniami dla rodzin, przedszkoli, miast i całej Ojczyzny. Wszyscy uczestnicy wspólnie odśpiewali piosenkę „Minęło już 100 lat…”. Na koniec każda grupa otrzymała pamiątkowy upominek, jakim był kosz jabłek ozdobionych biało- czerwonymi serduszkami.

Dziękujemy Organizatorkom oraz Dzieciom z grupy Troskliwe Misie za przygotowanie uroczystości, zapoznanie z ważnymi wydarzeniami z dziejów Polski oraz poszerzenie naszej wiedzy na temat własnej Ojczyzny. Wspólne świętowanie tak ważnego jubileuszu integruje oraz buduje poczucie dumy z bycia Polakiem!