„Na katarek i na chrypkę” – spotkanie Troskliwych Misiów z panią pielęgniarką

Kiedy na podwórku hula zimny wiatr, a deszcz stuka o szyby niemal codziennie, jest to dla nas znak, że wszyscy musimy wyjątkowo zadbać o swoje zdrowie, aby do przedszkola nie przynieść nielubianego przez wszystkich kataru lub męczącego kaszlu. A że wszystkie Misiaki doskonale wiedzą, że nikt tak nie zna się na zdrowiu, jak nasza przedszkolna pielęgniarka pani Justynka, dlatego z wielką niecierpliwością czekaliśmy na spotkanie.

Nauka dbania o swoje zdrowie wcale nie jest łatwa, ale Misiaki wspólnie z panią Justynką ustaliły kilka najważniejszych jej punktów. Po pierwsze – odpowiednia higiena, a dokładniej – mycie rąk, właściwe odżywianie, ruch lub ukochany sport i na koniec dbanie o dostosowaną do pory roku garderobę. A gdy pomimo tych wszystkich działań dopadnie nas choroba, to nie zwlekajmy i idźmy do lekarza. Oczywiście nie zaszkodzi herbatka z cytryną i z miodem, pyszny sok malinowy, syropek z cebuli lub aromatyczny czosnek, o czym nasze Misiaki doskonale wiedzą i  jak same mówiły wypróbowały wielokrotnie z ogromnym apetytem i skutkiem. Nie obyło się również bez ćwiczeń praktycznych. Było więc kontrolowane kichanie, kaszlanie bez rozsiewania bakterii i zarazków oraz dokładne czyszczenie nosa – trudniejsza wersja z chusteczką, z pominięciem oczywiście łatwiejszej –

o rękaw bluzki. Jako, że Misiaki to starszaki, a za rok już uczniowie I klasy, nie mogliśmy nie porozmawiać o właściwej i wygodnej pozycji przy stole oraz o nieustannym rozwijaniu umysłu. Było dużo propozycji z tym związanych, więc ufam, że każdy znalazł dla siebie coś ciekawego. To nie było pierwsze spotkanie z panią Justynką, ale za każdym razem dzieci wzbogacają swoja wiedzę prozdrowotną o nowe wiadomości i za każdym razem uczą się czegoś nowego. Mamy tylko nadzieję, że wykorzystają tą wiedzę w życiu codziennym, by być zdrowym, szczęśliwym i prawidłowo się rozwijać.

Serdecznie dziękujemy pani Justynie za spotkanie, za przekazane wiadomości i umiejętności oraz za wspólną zabawę.