„Jestem Polką i Polakiem” zajęcia patriotyczne Troskliwych Misiów w Książnicy Podlaskiej

Stuletnia rocznica Odzyskania Niepodległości jest doskonałą okazją do poszerzenia wiedzy patriotycznej naszych Misiaków, tym bardziej, że zaprzyjaźnione z nami – pani Iwonka i pani Ela z Książnicy Podlaskiej zaproponowały nam uczestnictwo w cyklu zajęć o tej tematyce. Tak więc, pewnego deszczowego dnia Mali Polacy i Małe Polki pojawili się w bibliotece, aby wzbogacać wiadomości o historii naszego kraju.

Na początek pani Iwonka, korzystając oczywiście z literatury dziecięcej przeczytała Misiakom opowiadanie o powstaniu naszego państwa. Misiaki co nieco pamiętały na ten temat, ale zawsze jest dobrze posłuchać jak to dawniej, za czasów rycerzy i królów bywało. Przyglądając się dziejom naszego kraju, płynnie przeszliśmy do najtrudniejszych czasów, a mianowicie zaborów. I chociaż dzieciom jest trudno wyobrazić i zrozumieć ten czas, to mimo wszystko były niezwykle przejęte tym, że Polski nie było na mapie. Pani Iwonka opowiedziała nam również o niektórych wyjątkowych Polakach, dzięki którym zmieniła się nasza historia, a my dodatkowo poznaliśmy ich jako ciepłych i życzliwych ludzi. Dowiedzieliśmy się więc, że Józef Piłsudski lubił słodką herbatę, a nie przepadał za kawą, wiemy dlaczego miał takie sumiaste wąsy i że uwielbiał zwierzęta, a szczególnie swoją Kasztankę.

Potem przyszła kolej na omówienie symboli narodowych, z czym Misiaki poradziły sobie śpiewająco.

Na koniec wizyty w Książnicy Troskliwe Misie zrobiły sobie kotyliony, które jak się okazało potem, świetnie się prezentowały na uroczystości przedszkolnej „Wiwat Biało – Czerwona”.

Patriotyzm nie jest łatwym tematem, szczególnie dla przedszkolaków, cieszy nas więc fakt, że nasze dzieci tak dobrze sobie z nim radzą, a zajęcia które w tym roku dla nich przewidujemy, tylko tą wiedzę pogłębią.