Tajemnice przedszkolnego jadłospisu, czyli spotkanie Misiaków z panią intendentką

Przy okazji realizowania tematyki „Jesień częstuje witaminami”, Misiaki spotkały się na zajęciach z panią intendentką, by poznać zasady układania przedszkolnego jadłospisu.

Specjalnie na powitanie pani Kasi stworzyliśmy kuchenną orkiestrę, która zagrała na sztućcach i naczyniach. Następnie pani intendentka pokazała nam, jak wygląda zapis tygodniowego jadłospisu i wyjaśniła co trzeba uwzględnić przy jego układaniu. Misiaki dowiedziały się, że posiłki dzieci muszą być właściwie skomponowane, urozmaicone i zgodne z zasadami, które obrazował tzw. „talerz żywieniowy”. Wspólnie omówiliśmy grupy produktów i proporcje, w jakich powinny one występować w jadłospisie dzieci. Pani intendentka wytłumaczyła Misiakom jak poszczególne składniki pokarmowe wpływają na rozwój i zdrowie dziecka oraz jakie są konsekwencje stosowania mało urozmaiconej diety. Rozmawialiśmy też o właściwym zachowywaniu się podczas posiłków, zjadaniu całych porcji oraz regularnym piciu wody. Z pomocą papierowych sylwet, pani Kasia pokazała dzieciom jak jedzenie wpływa na ich aktywność i poziom energii. Następnie podzieliliśmy produkty na te, które należy jeść często, bo są zdrowe i te, których spożywanie trzeba ograniczyć. Nasze grupowe niejadki dostały od pani Kasi cenne rady, by próbowały rozszerzać swoje żywieniowe upodobania i otwierały się na nowe potrawy, w myśl zasady, że „smaków, jak liter trzeba się nauczyć”. Na zakończenie spotkania nasz gość otrzymał w prezencie od Misiaków zabawę muzyczną „Robimy sałatkę” oraz przyrzeczenie następującej treści:

Chcę być grzecznym przedszkolakiem,

więc przy stole nie grymaszę.

Będę całe porcje jeść,

żeby dużo mocy mieć.

Pani intendentka pochwaliła Troskliwe Misie za tę obietnicę i podarowała im własnoręcznie przygotowane, zdrowe i smaczne jabłkowe chipsy. Warto odnotować, że w tym dniu wyjątkowo dużo Misiaków starannie opróżniło swoje talerzyki podczas obiadu. Miejmy nadzieję, że będzie to stała tendencja.

Bardzo dziękujemy Pani Kasi za tak staranne przygotowanie i poprowadzenie zajęć, nieocenioną pomoc w kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych Misiaków oraz smakowite upominki pełne witamin.

Misiowe Panie