„Świat dotykiem malowany” ‒ konkurs plastyczno-techniczny

Dnia 22 października odbyło się rozstrzygnięcie II edycji konkursu plastyczno ‒ technicznego pt. „Świat dotykiem malowany”, który skierowany był do dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych kształcenia specjalnego w Białymstoku. Opiekę artystyczną nad konkursem sprawowało Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego, a sponsorem nagród było Miasto Białystok.

Cele konkursu „Świat dotykiem malowany” to: promowanie twórczości dziecięcej, gromadzenie nowych doświadczeń zmysłowych, rozwijanie kreatywności, pomysłowości, wyobraźni, spostrzegawczości.

Dzieci miały za zadanie wykonać pracę w dowolnym formacie pod kierunkiem rodziców lub nauczycieli. Najważniejsze było, aby do jej zrobienia użyć materiałów o interesującej fakturze, dostarczających  ciekawych wrażeń sensorycznych (materiał przyrodniczy, spożywczy, surowce wtórne itp. …).

Na konkurs napłynęło wiele ciekawych, różnorodnych dzieł. Jury przyznało super nagrodę pracy ze Żłobka Integracyjnego nr 1, a także kilka nagród i wyróżnień dzieciom reprezentującym Ośrodek „Jasny Cel”, Szkołę Specjalną nr 46 oraz nasze przedszkole. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie, gratulujemy laureatom i życzymy dalszych sukcesów w pracy twórczej.