Przyjaciele Kubusia Puchatka poznają tajemnice zdrowej żywności

Realizując tematykę „W trosce o zdrowie” zaprosiliśmy tatę Szymonka do przedszkola aby opowiedział nam o rzeczach, które warto jeść, ponieważ są zdrowe.

Wiedząc, że dzieci są strasznymi łasuchami, zwłaszcza jeżeli chodzi o rzeczy słodkie, Pan Tomek podpowiedział nam jak można zaspokoić tą potrzebę  w zdrowy sposób. Dowiedzieliśmy się, że najprostszym sposobem jest jedzenie owoców ponieważ są one naturalnie słodkie. Można też sięgnąć po przekąski, które są zrobione z owoców lub po naturalne owocowe i warzywne soki. Dzieci często też lubią sięgać do przekąsek typu chrupki, chipsy. Te też mogą być zdrowe, wyprodukowane z dobrych składników. Ważne jest, aby w czasie zakupów w sklepie sprawdzać, co się kupuje. Trzeba dokładnie przeczytać skład produktu, który chce się kupić. Znakiem gwarantującym wysoką jakość jest zielony euro-liść. Jeżeli dostrzeżemy ten znak na opakowaniu, możemy być pewni, że produkt został wyprodukowany z większym poszanowaniem natury.

Dziękujemy Panu Tomkowi, tacie Szymonka za wizytę w naszej grupie, ciekawe opowiadanie o zdrowej żywności oraz pozostawienie zdrowych przysmaków dla Przyjaciół Kubusia Puchatka.