Jak Misiaki festiwal urządziły i Myszki zaprosiły

Tematy związane z bezpieczeństwem już od kilku lat towarzyszą edukacji Misiaków. W przedszkolu zwłaszcza wrzesień obfituje w tego typu zajęcia. W tym roku szkolnym dominującą formą nabywania wiedzy i umiejętności z zakresu bezpieczeństwa, stały się dla Troskliwych Misiów piosenki i zabawy przy muzyce. Gdy przerobiliśmy cały muzyczny materiał, nowy i z poprzednich lat, okazało się, że jest tego całkiem sporo. Piosenek dotyczących bezpiecznych zachowań w domu, przedszkolu i na drodze, wystarczyłoby na cały festiwal. Misiaki bardzo lubią śpiewać, dlaczego więc nie zorganizować im festiwalu, na którym będą mogły wystąpić? Tak zrodził się pomysł Festiwalu Piosenki Bezpiecznego Przedszkolaka. Postanowiliśmy, że odbędzie się on w wyjątkowym dniu, Dniu Przedszkolaka.

Na potrzeby koncertu galowego, Misiaki zostały podzielone na osiem trzyosobowych zespołów, z których każdy wybrał sobie własną nazwę oraz otrzymał swój utwór do wykonania. Kilka dni trwały przygotowania. Trzeba było odbyć próby, omówić „image” zespołu, udekorować salę koncertową, zadbać o nagłośnienie. Gdy wszystko było dopięte na ostatni guzik, pojawiło się ważne pytanie: przed kim będziemy występować? Mali artyści nie ukrywali, że najchętniej w roli publiczności widzieliby „Myszki”, gdzie kilkoro Misiaków ma swoje młodsze rodzeństwo. Ku naszej radości „Myszki”, choć dopiero adoptują się w przedszkolu, chętnie przyjęły nasze zaproszenie i dzielnie stawiły się o umówionym czasie na Festiwalu Piosenki Bezpiecznego Przedszkolaka.

Po muzycznych powitaniach, integrujących artystów z publicznością, rozpoczęły się występy. Zespół „Przedszkolaki” i formacja „Dzieci mają emocje” zaprezentowały się w kategorii Bezpieczny Przedszkolak. Zespół „Kocham Białystok” wykonał utwór „Stolica Podlasia”, wpisując się tym samym w kategorię Bezpieczne Miasto. Najliczniej reprezentowana była kategoria Ruch Drogowy. Wystąpiły tu aż cztery zespoły: „Czerwono- Zieloni”, „Światła drogowe”, „Hej!” oraz „Drogowy Metal”. Ostatnia kategoria festiwalu nosiła nazwę Telefony Alarmowe i reprezentowała ją grupa „Sto Dwanaście”. Wszyscy występujący spisali się najlepiej jak mogli, radząc sobie z tremą i rekwizytami, a co najważniejsze przekazali młodszym kolegom dużo ważnych wiadomości na temat bezpieczeństwa. Małe „Myszki” zaś doskonale sprawdziły się w roli życzliwej publiczności, były zainteresowane występami swoich starszych kolegów i jednakowo gorąco oklaskiwały wszystkich artystów bez wyjątku. Aż trudno było uwierzyć, że to pierwsze tygodnie „Myszek” w przedszkolu. Na dodatek nie trzeba ich było długo namawiać do zabaw na scenie, podczas których udowodniły, że zarówno zasady ruchu pieszego, jak i sceniczny entuzjazm nie są im obce.

Ponieważ festiwal odbywał się w tak wyjątkowym dniu, zakończył się gromkim Sto Lat odśpiewanym dzieciom przez panie. Widać było, że taki nieoczekiwany występ bardzo się spodobał przedszkolakom i nagrodzony został żywiołowymi oklaskami. Jeśli o nagrodach mowa, warto odnotować, że Misiaki zostały obdarowane przez „Myszki” wielkim koszem witamin i podziękowaniami, zaś od swoich pań otrzymały „Wierszośpiewniki”, do których będą mogły wklejać karteczki z wierszami i piosenkami.

Po tych muzycznych emocjach, na Misiaki czekały w Dniu Przedszkolaka kolejne atrakcje: nowe zabawki do sali oraz odświętny podwieczorek.

Serdecznie dziękujemy Pani Ewie oraz „Myszkom” za wspólną zabawę i kosz smakołyków. Byliście nie tylko wspaniałą publicznością, ale także niezwykle ważną częścią naszego festiwalu!

Rodzicom Gabrysi, Pani Marii i Panu Michałowi składamy serdeczne podziękowania za „muzyczne” naklejki, które przemieniły zwykłe zeszyty w wyjątkowe, Misiowe „Wierszośpiewniki”.

Misiowe Panie