Funkcjonariusz Policji w Biedroneczkach i Jeżykach

Tematów o bezpieczeństwie w przedszkolu nigdy za mało! Tym bardziej gdy przekazywane są przez ekspertów z danej dziedziny. Bezpieczeństwo ważna sprawa. O zasadach ruchu drogowego, prawidłowym zachowaniu w sytuacjach zagrożenia najwięcej wiedzą funkcjonariusze Policji. Dlatego też 23 października zaprosiliśmy do naszego przedszkola młodszego aspiranta Piotra T., który przeprowadził pogawędkę w grupach ,,Jeżyki” i ,,Biedroneczki”.

Pan Piotr zaprezentował umundurowanie funkcjonariusza policji i jego atrybuty pracy. Najwięcej emocji wywołały oczywiście kajdanki i pałka policyjna. Ciekawostką była też informacja o gazie i możliwości jego zastosowania. Pan Piotr przypomniał również o konieczności stosowania fotelików samochodowych przez dzieci, o zakładaniu kasków na głowy podczas rowerowych wycieczek oraz o prawidłowym zachowaniu podczas zagubienia się w sklepie bądź galerii. Policjant zademonstrował również  bezpieczną pozycję ciała w sytuacji zagrożenia ze strony psa (na ,,żółwika”) oraz o zasadzie nie patrzenia psu prosto w oczy.

Poniżej zamieszczamy kilka zdjęć z tego sympatycznego i pouczającego spotkania.