„Z MAMĄ I Z TATĄ WKRACZAMY W PRZEDSZKOLNY ŚWIAT” – SPOTKANIE ADAPTACYJNE W GRUPIE „MYSZEK”

W ostatnich dniach sierpnia przyszłe „Myszaki-Przedszkolaki” razem ze swoimi rodzicami zostały zaproszone na grupowe spotkanie adaptacyjne, które rozpoczęliśmy w sposób naturalny i swobodny  – tak jak rozpoczyna się każdy dzień w przedszkolu czyli  od zabaw dowolnych.

Dzieci z chęcią sięgały po wszystko co stało na półkach. Bacznie obserwowały kolegów. Niektórzy nawet próbowali nawiązać pierwsze koleżeńskie  kontakty. Wspólnie spędzony czas pomógł poznać naszym małym i dużym gościom przedszkolny rytm dnia.

Był w nim czas na zajęcia, rysowanie i wspólną zabawę zarówno w sali jak i na sali gimnastycznej. Zgłębiliśmy też tajniki jednego z najciekawszych miejsc w przedszkolu czyli łazienki. Z prawdziwą przyjemnością i fachowością po zakończonych zabawach, dzieci umyły rączki , by móc zasiąść do „obiadku”. A po nim – naturalnie przyszedł czas na krótki odpoczynek .

„Misiowa” bajeczka w połączeniu z „myszkowym” masażykiem pomogły dzieciom wyrównać skumulowane w nich emocje.

To krótkie spotkanie sprawiło, że 1 września zdecydowana większość dzieci przywitała swoje panie i kolegów z uśmiechem. Przyszły do przedszkola pewniejsze siebie, zyskały poczucie bezpieczeństwa, a rozstanie z rodzicami nie sprawiało im większego problemu.

Zapewne jedno spotkanie nie rozwiązało wszystkich problemów, ale z pewnością zmniejszyło ich siłę i natężenie.

Wszystkim „Myszkom” i ich Rodzicom życzymy samych miłych rozstań i gorących powitań.

Panie z grupy „Myszki”