Jak powiększyła się Rodzinka Misiów

Zacząć trzeba od tego, że przed wakacjami wyprawiliśmy w „szeroki świat” troje, wspaniałych Troskliwych Misiów: Natalkę, Hubercika i Mateuszka. Było dużo wzruszeń i obietnic, że będziemy się pamiętać „już zawsze, na zawsze”. I tak jest. Zdjęcia Natalki, Hubercika i Mateuszka już na stałe zagościły w naszej sali, a oni sami często przewijają się w naszych wspomnieniach. Tak pomniejszona Misiowa Rodzinka rozjechała się na wakacje.

Nowy rok szkolny szybko to zmienił. W naszej sali pojawiła się trójka nowych, dzielnych przedszkolaków: Anielka, Adaś i Bartuś. Nie jest łatwo dołączyć do „zgranej paczki”, która tyle już ze sobą przeżyła. Na szczęście Misiaki to miłe i otwarte dzieciaki. Dlatego wspólnie postanowiliśmy ułatwić nowym kolegom start w nieznanym środowisku.  Zorganizowaliśmy trójce nowych Misiaków uroczyste przyjęcie do grupy, połączone z Pasowaniem na Troskliwego Misia.

Wszystkie dzieci przystroiły się w „misiowe uszka”, które wkładają tylko na wyjątkowe okazje. Do Misiowego Zakątka przybyła też Pani Dyrektor. Rozpoczęliśmy od serii przeróżnych, serdecznych powitanek, adresowanych do nowych Misiaków. Następnie specjalnie dla nich odbył się Wielki Test Wiedzy o Tęczowym Przedszkolu, który kandydaci zaliczyli bezbłędnie. Świetnie też poradzili sobie we wszystkich zadaniach, które miały sprawdzić ich umiejętności współdziałania w grupie i w parze, a nawet umiejętność spokojnego znoszenia przegranej. A już zupełnie zdobyli nas, prezentując promienne uśmiechy po wypiciu soku z cytryny. W nagrodę otrzymali „ordery uśmieszków” i gromkie „hip, hip, hura!”. Jednogłośnie uznaliśmy, że pora na Pasowanie, więc kiedy tylko Anielka, Adaś i Bartuś poprosili Panią Dyrektor o oficjalne przyjęcie do Troskliwych Misiów, w ruch poszła gigantyczna „kredka pasująca”. Wraz z formułą Pasowania powędrowała ona kolejno na ramię każdego z kandydatów. Na znak przynależności do grupy, Pani Dyrektor przekazała Anielce, Adasiowi i Bartusiowi „misiowe uszka” oraz stosowne dyplomy. Były też prezenty od Misiowych Pań i gratulacje od kolegów z grupy. W tak ważnej chwili nie mogło zabraknąć Hymnu Tęczowego Przedszkola, odśpiewanego z użyciem kolorowych pomponów. Potem można było już zupełnie swobodnie potańczyć do przedszkolnych przebojów. W Misiowym Zakątku zrobiło się gwarno i kolorowo. Na koniec uroczystości nowoprzyjęte Misiaki zaprosiły swoich grupowych przyjaciół na smakowity podwieczorek. Chwila wytchnienia przy smakołykach i uzupełnienie energii po dniu pełnym atrakcji, wszystkim bardzo się przydały.

Dziękujemy Pani Dyrektor, że mimo wielu obowiązków, związanych z inauguracją roku szkolnego, zechciała uczestniczyć w tym ważnym dla Troskliwych Misiów dniu. Rodzicom Anielki, Adasia i Bartusia dziękujemy za przygotowanie przyjęcia dzieciom, zaś nowym Misiakom życzymy, by wśród Troskliwych Misiów czuły się dobrze i bezpiecznie, by znalazły tu wielu przyjaciół i przeżywały wspaniałe przygody. Cieszymy się, że jesteście z nami!

Misiowe Panie