Czas adaptacji przedszkolnej w grupie „Żabki”

Rozpoczęcie edukacji przedszkolnej jest momentem przełomowym w życiu 3-latka. Aby pomóc dzieciom i rodzicom zminimalizować stres i obawy pierwszych dni pobytu w przedszkolu, 28 sierpnia zorganizowaliśmy zajęcia adaptacyjne w grupie „Żabki”.

Głównym celem zajęć było oswojenie się dzieci z nowym środowiskiem przedszkolnym przy wsparciu swoich rodziców. Dzieci mogły poznać nowe miejsce, jakim jest przedszkolna sala, nowe panie, kolegów i koleżanki.  Był czas na zabawę swobodną, zabawy przy muzyce, zabawy z chustą animacyjną oraz zajęcia plastyczne. Dzięki sprzyjającej pogodzie nie zabrakło też zabaw ruchowych na placu przedszkolnym. Zajęcia okazały się czasem radosnym, a dzieci wychodziły z uśmiechniętą buzią.

Zaczął się wrzesień i maluchy w przedszkolu musiały zostać same, bez rodziców. Teraz stopniowo próbują pokonywać lęk lub nieśmiałość, a strach spowodowany rozstaniem z mamą czy tatą sprawia, że jeszcze czasami płaczą. Od momentu pójścia do przedszkola, świat maluszków bardzo się zmienił. Potrzebują więc czasu na zaakceptowanie nowych zmian. Tego czasu potrzebują też rodzice, którym życzymy dużo, dużo cierpliwości i zrozumienia. Pozdrawiamy serdecznie.

Wychowawczynie z grupy „Żabki”