Uwaga na obcych- zajęcia ze Strażą Miejską

Przyszło lato, zbliża się czas wakacji… Podwórka i place zabaw ponownie zapełniły się najmłodszymi mieszkańcami miasta. Zanim jednak wypuścimy na podwórze nasze pociechy warto im przypomnieć kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa w kontakcie z osobami nieznajomymi.

21 czerwca tęczowe przedszkolaki uczestniczyły w ostatnich w tym roku szkolnym zajęciach prowadzonych przez funkcjonariuszy Straży Miejskiej. Celem zajęć było uświadomienie dzieciom, na jakie zagrożenia ze strony osób nieznajomych mogą być narażone oraz w jaki sposób można rozpoznać kto jest niebezpieczny. Panie funkcjonariuszki wytłumaczyły, jak prawidłowo zachować się podczas spotkania z nieznajomym – jak uniknąć kłopotów i groźnych sytuacji, przedstawiły podstawowe zasady bezpieczeństwa, a także utrwaliły z przedszkolakami numery alarmowe.

Ufamy, że po tych zajęciach każdy tęczowy przedszkolak spotykając na swej drodze nieznajomego zachowa ostrożność i będzie kierował się zasadą ograniczonego zaufania.

Serdecznie dziękujemy funkcjonariuszom białostockiej Straży Miejskiej za cykl spotkań w tym roku szkolnym. Z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia po wakacjach!