Troskliwe Misie poznają tajemnice dinozaurów w Parku Jurajskim

W lutym Troskliwe Misie odkrywały tajemnice dinozaurów. Temat bardzo je zainteresował na tyle, że z ogromną radością przyjęły informację o planowanej pod koniec roku szkolnego wycieczce do Parku Jurajskiego i szczerze mówiąc nie mogły się jej już doczekać.

I gdy w końcu nadszedł upragniony wyjazd wszyscy byli podekscytowani i ciekawi nowych wiadomości. Podczas wycieczki po parku towarzyszył nam pan przewodnik opowiadając po kolei

o każdym napotkanym dinozaurze. Misiaki miały więc okazję zapoznać się z nazwami tych prehistorycznych zwierząt, ich nawykami żywieniowymi, sposobami radzenia sobie ze swoimi młodymi i innymi osobnikami stanowiącymi ogromne zagrożenie dla ich egzystencji. Misiaki miały wspaniałą okazję rozwijać swoje zainteresowania, a dodatkowa wiedza sprawiała im dużo radości. Mogły również sprawdzić ile pamiętają z lutowych zajęć i okazało się, że bardzo dużo. Obserwowanie sylwet dinozaurów pozwoliło też uzmysłowić Misiakom jak wielkimi były zwierzętami. Ciekawym, a jednocześnie zabawnym doświadczeniem dla dzieci było wchodzenie do paszczy dinozaurów i pozowanie do zdjęć. Oczywiście po sesji „Misiowe przekąski”, zadowolone wyskakiwały z paszczy i cieszyły się wolnością. Po obejrzeniu wszystkich dinozaurowych okazów zrobiliśmy sobie wspólny piknik, a po krótkim odpoczynku skorzystaliśmy z atrakcji mieszczącego się obok placu zabaw. Pełni wrażeń, wspomnień i ogromnie zadowoleni wróciliśmy do przedszkola. Mamy nadzieję, że w ten sposób jeszcze bardziej rozbudziłyśmy przyrodnicze zainteresowania naszych Misiaków i wspólnie z rodzicami chętnie sięgną po odpowiednią literaturę. A czas wakacji sprzyja podróżom i odkrywaniu nowych ciekawych wiadomości. Życzymy Wam więc odkrywczych i ciekawych podróży wakacyjnych.

Misiowe Panie