Słoneczka w Papugarni

4 czerwca 2018 roku dzieci z grupy Słoneczka III  udały się na wycieczkę do Papugarni. To miejsce, w którym mieszka kilkadziesiąt różnych papug  oraz przepiórek. Żyją tam min.: lory wielkie, kakadu alba, przepiórki wielkie czy konury słoneczne.

Na początek pan z obsługi zapoznał nas z regulaminem, jaki obowiązuje w Papugarni. Należało zdjąć biżuterię, zegarki, ozdoby włosów a nawet przełożyć ubranie na lewą stronę ponieważ papugi, tak jak sroki, chętnie się interesują tym co błyszczy.

Po zdezynfekowaniu rąk można było znaleźć się w królestwie ptaków. Papugi niekiedy same siadały na naszych ramionach, rękach czy głowach. Były bardzo towarzyskie i  chętnie jadły karmę zakupioną wcześniej. Dzieci z dużym zainteresowaniem przyglądały się mieszkańcom Papugarni, a obcowanie z papugami sprawiło im dużą radość.  Pobyt w Papugarni był interesującym spotkaniem z przyrodą i aż żal było się rozstawać z barwnymi i sympatycznymi ptakami.