Ogólnoprzedszkolna wycieczka do Pacowej Chaty

Jak co roku 1 czerwca dzieci obchodzą swoje święto, czyli Dzień Dziecka. My uczciliśmy je już  30 maja. W tym dniu wybraliśmy się na wycieczkę do Wioski Tematycznej Pacowa Chata znajdującej się w miejscowości Krypno.

Po przybyciu na miejsce powitani zostaliśmy przez szlachcianki, które swoją opowieścią przeniosły nas w rzeczywistość codziennego życia siedemnastowiecznej szlachty i zaprosiły do skorzystania z atrakcji, które dla nas przygotowały. Podzieleni na grupy wędrowaliśmy pomiędzy stanowiskami szlacheckiego przysiółka:

• Kraina Pieczenia Podpłomyków;
  • Kraina Malowania- tu przedszkolaki miały możliwość malowania wybranych figurek gipsowych, które po wyschnięciu zapakowały i zabrały do domu, by pochwalić się swym dziełem ukochanym rodzicom;
  • Kraina Placu Zabaw- do dyspozycji dzieci był plac zabaw „Dwie Wieże” oraz piaskownica. W tym miejscu pomimo zmęczenia każdy przedszkolak odzyskiwał siły i szalał na huśtawkach, drabinkach, mostkach, linach i karuzelach!;
  • Kraina Wesołej Łączki- tu na przedszkolaki czekały piłki, koła hula- hop, miecze z pianki oraz chusta animacyjna- zabawki dobrze znane i bardzo lubiane!;
  • Kraina Ogniska i Posiłku- w tym miejscu mogliśmy odpocząć, posilić się zabraną z przedszkola drożdżówką i soczkiem, a także smakołykami spakowanymi przez rodziców do plecaczków;
  • Kraina Muzeum- zwiedzanie muzeum połączone było z krótką opowieścią szlachcianki i wpisem grupy do księgi pamiątkowej. Dzieci mogły dotknąć szlacheckich rekwizytów oraz zrobić sobie z nimi zdjęcie;
  • Zajęcia „Jak to dawniej było…”- podczas zajęć dzieci mogły sprawdzić, jak kiedyś wyglądały takie czynności jak np. mielenie na żarnach, pranie na tarze, prasowanie starym żelazkiem lub ważenie na bezmianie. Wszystkie dzieci zgodnie przyznały: to nie była łatwa praca!

Dzień pełen wrażeń szybko się skończył, ale wspomnienia pozostaną na długo. Zmęczeni, ale bezpieczni wróciliśmy do przedszkola. Z twarzy dzieci nie schodził uśmiech, a przecież o to właśnie chodzi w Dzień Dziecka.