Misiaki na wycieczce w księgarni

Po comiesięcznych wizytach w Książnicy Podlaskiej, Misiaki postanowiły odwiedzić zupełnie inne królestwo książek – księgarnię Tak Czytam przy ul. M. Skłodowskiej- Curie. Czekały tu na dzieci sympatyczne i uśmiechnięte panie, by opowiedzieć im o miejscu, w którym pracują.

Na początek ustaliliśmy, czym różni się księgarnia od biblioteki i gdy mowa była o płaceniu za książki, dzieci mogły przyjrzeć się niewielkiej ladzie z kasą płatniczą. Pozostałą część pomieszczenia, jak przystało na dobrze wyposażoną księgarnię, wypełniały oczywiście książki. Były dosłownie wszędzie, na wystawie, na półkach oraz niskich i wysokich regałach. Szybkie oględziny  wykazały, że prawdopodobnie można było znależć tam publikacje z każdej dziedziny i na każdy temat. Jednak Misiaki całą swoją uwagę skupiły na regałach z literaturą dziecięcą. Dzięki uprzejmości pań mogły przeglądać książki do woli. Raz po raz słychać było zachwyty nad jakąś pięknie wydaną pozycją. Byliśmy też ciekawi, czy dużo ludzi kupuje książki i z przyjemnością usłyszeliśmy, że tak. Zwłaszcza, że księgarnia często oferuje cenowe promocje. Z takiej promocji skorzystaliśmy i my, kupując książeczkę „Mali sportowcy”. Przy okazji Misiaki mogły przetrenować wszystkie etapy dokonywania zakupu, włączając w to stosowne zwroty grzecznościowe. Na zakończenie wycieczki dzieci otrzymały od pań balony z logo Tak Czytam i pamiątkowe ulotki.

Podobno jeszcze tego samego dnia niektóre Misiaki powróciły do księgarni z rodzicami, by wzbogacić swój domowy księgozbiór o nowe tytuły. Brawo Misiowe Rodzinki!

Misiowe Panie