Bal dam i dżentelmenów w Jeżykach

Uprzejmość na co dzień, życzliwość i szacunek okazywane innym ludziom oraz dobre maniery sprawiają, że żyje się lepiej i radośniej. To te cechy decydują również o tym, kogo możemy obdarzyć mianem damy i dżentelmena. A czy w dzisiejszych czasach można być damą i dżentelmenem? Oczywiście, że tak! Popatrzcie tylko na grupę Jeżyków :)

18 czerwca był w grupie Jeżyków dniem wyjątkowym, ponieważ to wtedy wszyscy przyszli do przedszkola niezwykle wystrojeni. A to za sprawą ogłoszonego wcześniej Balu Dam i Dżentelmenów. Tematem przewodnim balu miał być styl retro, dlatego też młodzi panowie ubrani przyszli w garnitury, muszki, krawaty a na głowie dumnie nosili kapelusze. Damy zaś ubrane w sukienki z gracją prezentowały opaski z piór, toczki i korale.

Bal rozpoczęliśmy od wyborów miss. Na początku każda z dziewczynek miała możliwość zaprezentowania się na czerwonym dywanie, po czym jury złożone z męskiej części grupy przyznawało każdej z dam tytuł miss w takich kategoriach jak: „Najbardziej Roześmiana Miss”, „Miss Równowagi”, „Najbardziej Rozskakana Miss”, „Miss Najdłuższego Kucyka”, „Najbardziej Rozśpiewana Miss”, „Miss Zgadywanek”, „Miss Szybkości”, „Miss Najszybszego Liczenia”, „Miss Głoskowania”, a także „Miss Tańca”. W dalszej części imprezy wszystkie dzieci wysłuchały wiersza, a następnie dziewczynki spróbowały ukazać jak najwięcej cech kulturalnego chłopaka. Kolejnym punktem spotkania była zabawa „Golimy brody”, która niewątpliwie przyniosła małym damom i dżentelmenom najwięcej zabawy i radości. Otóż chłopak z brodą zrobioną z bitej śmietany poprosił o pomoc przy goleniu. Drodzy Państwo, wybrana dama poradziła sobie z tym zadaniem wyśmienicie! Po tym zadaniu przyszedł czas na sprawdzenie wiedzy młodych panów o dobrych manierach. Każdy chłopiec wziął udział w „Próbie wiedzy” oraz quizie „Wiem, jak się zachować”. Musimy przyznać, że poszło im świetnie! Ostatnim punktem zmagań o tytuł dżentelmena było nie lada wyzwanie: wypicie „Eliksiru uśmiechu” (soku z cytryny). Wszyscy chłopcy po tej konkurencji zachowali radosną minkę, więc ceremonia przyjęcia do „Klubu niezwykle uprzejmych chłopaków- dżentelmenów” była tylko formalnością.

Po zadaniowej części imprezy przyszedł już czas na zabawę. Panowie poprosili damy do tańca i wszyscy wesoło ruszyli na parkiet, gdzie tańczyli do upadłego. Kiedy już nogi odmawiały posłuszeństwa i zarówno panowie, jak i panie opadły z sił przyszedł czas na uroczystą chwilę pożegnania dzieci, które w tym roku kończą edukację w naszym przedszkolu. Wręczyliśmy książki i dyplomy, a także wykonaliśmy pamiątkowe zdjęcie, które niejednokrotnie będzie przypominało nam ten wspaniały dzień. Na koniec czekała na dzieci prawdziwa niespodzianka. Otóż zaplanowany słodki poczęstunek okazał się deserem lodowym  z bitą śmietaną i owocami! Mmmm… pycha!

Wspólna zabawa przyniosła wszystkim dzieciom wiele radości. Pomimo zmęczenia uśmiech nie znikał z ich twarzy. Wszyscy goście opuszczający bal zapewniali, że z niecierpliwością czekają na powtórkę w następnym roku.

Wszystkim Dzieciom gratulujemy uzyskania tytułu „DAMY” i „DŻENTELMENA”, a Rodzicom dziękujemy za zaangażowanie w przygotowanie pięknych strojów.